BMW: geen business case voor M3 of M5 Touring

Hele snelle stationwagens: Bij Audi is het een vanzelfsprekendheid, maar bij BMW totaal niet. De Müncheners verkopen er precies nul, en dat gaan er ook niet meer worden. Kunt u wel boos worden op BMW, maar het is uw eigen schuld.

De wereld van de performance-Duitsers kent een hele opmerkelijke tweedeling. Van de absolute topmodellen verkoopt Audi nagenoeg uitsluitend Avants (RS4, RS6), BMW louter sedans en coupés (M2 t/m M8), en Mercedes hangt hier met de diverse C63/E63-modellen een beetje tussenin. Waarom? Al slaat u ons dood. De laatste keer dat M GmbH een power-station maakte - de M5 op basis van de E61 - verkocht deze 20 maal minder dan de sedan, en dus lieten de Duitsers deze variant maar zitten bij de opvolger - die er alleen als F10 sedan kwam. 

Inmiddels is de opvolger van dit model - de F90 M5 - al even op de markt, maar u hoeft niet op een Touring-versie te rekenen, aldus BMW. De reden: klanten willen SUV's, en dus bouwt BMW deze maar. We hebben inmiddels een X3 M, X4 M, X5 M en X6 M. De X2 is er vooralsnog alleen als M35i, en daar blijft het wellicht ook bij, en ook de X7 lijkt niet bepaald geschikt voor een M-behandeling. Hoewel de komst van een nieuwe GLS 63 AMG van de concurrent hier misschien verandering in brengt.

Bij BMW is de SUV-business booming, en is het bovendien handig dat alle hoge M-modellen op één locatie (Spartanburg, South Carolina) worden gebouwd. Markus Flasch, de opvolger van de Nederlander Fransiscus van Meel als baas van M GmbH, geeft in een interview met Car Magazine duidelijk aan dat klanten niet op een M Touring zitten te wachten:

Touring estates are not part of our M plan. If I asked customers in Austria, Switzerland or Germany they would probably give it the thumbs-up, but we are a global company and we have so many things to deal with on the powertrain side that we don’t go into products like this. This is what the SUVs are for.

Elke keer dat u als Touring-adept dus een X3M of X4M voorbij ziet rijden, mag u binnensmonds uw verwensingen naar de berijder mompelen. Hij is het die uw M3 Touring of M5 Touring om zeep heeft geholpen. Of is dat te makkelijk? Audi bewijst met de RS4 en RS6 dat er wel vraag is naar de carrosserievariant. Wellicht moeten we het zoeken in het bestaan van een M550i, een model met dezelfde motor als de M5, die inmiddels in een vermogensvariant van 530 pk beschikbaar is. Audi daarentegen zit met de S6 (349 pk) mijlenver onder de RS6 (600 pk), zeker nu de S6 zijn machtige V8 heeft ingeleverd voor een nagelend dieseltje.