Nieuwe Nissan Juke, dit is hem

Nissan was tien jaar geleden een van de eersten die het segment van de kleine SUV ontgon, het leverde ze bijna een miljoen Juke-verkopen op. De originele stadsmini heeft een broodnodige opvolger, met een zeer herkenbare snuit.

De Juke was het spreekwoordelijke eerste schaap dat in zijn segment over de dam ging, en daar mag Nissan zich best voor op de borst kloppen. Inmiddels verdrink je in de razendpopulaire kleine stads-SUV's. Voor de tweede generatie Juke werd goed gekeken naar wat de eerste onderscheidde van de massa, en deze elementen werden overgenomen. Zo bleven de ronde koplampen bijvoorbeeld, maar loopt het design tegelijkertijd meer in de pas met de rest van het aanbod. En dat is onvermijdelijk na een eerste versie die tegen de conventies in ging.

Het design doet erg denken aan dat van het IMX Concept uit 2017, vooral de platte lichtstrips boven de koplampen. Met een formaat van 4,21 x 1,80 x 1,60 meter groeide de auto een beetje, maar is het nog steeds geen ruimtewonder. Daar heeft Nissan de Qashqai voor. De nieuwe Juke heeft een 117 pk sterke 1.0 driecilinder aan boord, die is gekoppeld aan een zesbak, of een DCT met 7 verzetten. 

Tien jaar aan ontwikkeling laat zich vooral zien op het gebied van Infotainment en rijhulpjes. Voor het eerst is de Juke leverbaar met ProPILOT-technologie, die de bestuurder assisteert bij het sturen, versnellen en remmen.Als aanvulling op ProPILOT is er Intelligent Emergency Braking met voetgangers- en fietsersherkenning, Traffic Sign Recognition, Intelligent Lane Intervention, Rear Cross Traffic Alert en – uniek in het segment, zo vertelt Nissan ons – Blind Spot Intervention. Dit gaat verder dan alleen een lichtje als iemand in je dode hoek zit, want het stuurt ook actief terug als dit noodzakelijk wordt geacht.