Charles Leclerc pakt controversiële pole position voor GP Italië

Een verslag van de kwalificatie van de Grand Prix van Italië.

HH-201539102.jpg

Ferrari heeft haar favorietenrol waargemaakt in de kwalificatie voor de thuisrace in Italië. Charles Leclerc start op pole position voor Lewis Hamilton en Valtteri Bottas. Max Verstappen kwam door zijn gridstraf nauwelijks in actie, maar tijdens zijn enige ronde rapporteerde de Nederlander 'no power'. De kwalificatie werd onderbroken door een crash van Kimi Raikkonen en chaos in de laatste minuut.

Q1: Problemen voor Verstappen

Naar alle waarschijnlijkheid zal Ferrari, wat eveneens in België snel was, dit weekend overheersen. De strijd om pole position zal normaal gesproken gedomineerd worden door het team uit Maranello, wat juist hier een goed resultaat wil scoren.

Bij de start van de kwalificatie voor de thuisrace van Ferrari valt een ding op: mediums onder de auto's van Sebastian Vettel en Charles Leclerc. Zonder succes: de tijd die wordt genoteerd is niet snel genoeg. 

Juist als Leclerc de snelste tijd heeft laten noteren, is er een code rood. Sergio Perez heeft zijn Racing Point-bolide door problemen geparkeerd.

Bij de herstart van de kwalificatie heeft Max Verstappen nog geen tijd staan. Doordat de nieuwe Spec-4 Honda-motor is gemonteerd in zijn RB15, krijgt hij een gridstraf en moet hij achteraan beginnen. De Nederlander komt wel naar buiten en rapporteert 'no power'. 

Bij het vallen van de vlag zien we vijf afvallers: Romain Grosjean, Sergio Perez, George Russel, Robert Kubica en Max Verstappen zijn uitgeschakeld. 

OUT: GRO/PER/RUS/KUB/VER

Q2: Renault sterk in slipstreamfeest

De eerste die een tijd vestigt in het tweede deel van de kwalificatie is Kevin Magnussen. De Deen reed zich vlak voor het einde van Q1 veilig en laat een tijd midden 1:20 noteren. Charles Leclerc noteert niet veel later een 1:19,553, goed voor de voorlopig snelste tijd. Beide Ferrari's doen dit op mediums.

Er is kortstondig een gele vlag en dat betekent dat er iemand van de baan is geraakt. Het blijkt om Kimi Raikkonen te gaan die tussen de Lesmo's even het grind opzocht. 

We zien veel coureurs de 'toe' van concurrenten opzoeken. Slipstreamen is ongelooflijk belangrijk op het circuit in Monza en het hebben van twee bolides zal een duidelijk voordeel zijn. Een van de consequenties daarvan is dat iedereen wacht totdat er een bolide voor zit. 

Het levert leuke taferelen op, omdat iedereen wacht tot het laatste moment om naar buiten te duiken. Alexander Albon bijt bij de tweede run het spits af en heeft dus geen slipstream. 

Voor de topteams is deze kwalificatie geen probleem en daarmee is de aandacht gevestigd op de onderste regionen. Wat opvalt is dat Renault met beide bolides in Q3 zitten en ook Lance Stroll zit bij de beste tien. 

OUT: GIO/MAG/KVY/NOR/GAS

Q3: Crash Raikkonen en controversiële laatste minuut in Monza

Sebastian Vettel is de eerste die een rondetijd zal zetten. De Duitser heeft geen auto voor zich en zal het dus zonder slipstream moeten stellen. Dat is te merken: Charles Leclerc, Lewis Hamilton en Valtteri Bottas zijn nog sneller. De Renaults verrassen vooralsnog met P4 en P5. 

Kimi Raikkonen had al een uitstapje in Q2, maar in Q3 is de Fin zijn auto echt kwijt. De voormalig Ferrari-coureur crasht hard in Parabolica en het zorgt voor een code rood. Alexander Albon en Lance Stroll zijn hierdoor de dupe: zij hebben nog geen tijd staan na hun eerste run. 

Bij de hervatting ontstaat er een 'ik-wil-niet-als-eerste-slapstick'. Daardoor missen veel mensen de boot: alleen Carlos Sainz en Charles Leclerc zijn op tijd over start/finish. Leclerc heeft pole position te pakken voor Hamilton en Bottas. Sainz blijft zevende, want hij verbetert zijn positie niet zonder slipstream. Alexander Albon wordt achtste, Lance Stroll start als negende. 

De vraag is of er nog gridstraffen worden uitgedeeld vanwege de slapstick in de laatste minuut. Morgen weten we naar alle waarschijnlijkheid veel meer.