Huh? Turkse Grand Prix hoopt op 100.000 bezoekers

De Formule 1 keert in november voor het eerst in jaren weer terug naar Turkije. De organisatie denkt bezoekers toe te kunnen laten tegen die tijd en hoopt meer dan 100.000 fans naar het Istanbul Park Circuit te kunnen trekken. Vrij maf. Toch?

GP Turkije

In een jaar waarin bezoekers overal worden geweerd en waarin niemand zich in een vliegtuig waagt, keert de Grand Prix van Turkije terug. Op zich geen rare gedachte, want de Turkse GP viel van de kalender omdat er geen publiek op af kwam. Wat is er handiger dan voor de gein toch een keer racen op een spectaculaire baan, waar anders toch ook al geen hond komt kijken?

Nu is er echter een paradoxaal bericht van de organisatie naar buiten gebracht. De eigenaren van Istanbul Park, zoals het circuit heet, hebben nu laten weten dat er publiek naar binnen mag. Tot zo ver zou dat niet vreemd zijn, maar om dan meteen honderdduizend mensen binnen te laten is wel wat overdreven. Althans, het lijkt ons met zulke mensenmassa's vrij lastig om de 1,5 meter te kunnen garanderen. Dat is niet alleen gevaarlijk voor de bezoekers zelf, maar brengt een grote massa met toeschouwers niet ook de Formule 1-teams in gevaar?

Directeur Vural Ak, van organisator Intercity, denkt dat 100.000 ongeveer de helft van het normale maximum aan bezoekers is op het circuit. Hij houdt echter wel een slag om de arm: "Als de ziekte zich verder verspreidt kunnen we ook zonder publiek racen."

Om te voorkomen dat er weer geen hond komt kijken zijn de prijzen voor entree wel erg acceptabel voor Formule 1-races: general admission kost 30 Turkse Lira, wat overeenkomt met ongeveer €3. Omdat er dit jaar geen winst gemaakt hoeft te worden, kunnen ze voor een maximale bezetting gaan. Normaal gesproken wil de F1 zelf de hoogte van de tickets kunnen bepalen, maar kennelijk is ook dat momenteel niet van toepassing.

Kaarten voor de Turkse Grand Prix gaan volgende week in de handel. Dit is de kans om op een goedkope manier naar een echte race te gaan in 2020. Maar goed, het risico op ziekte is natuurlijk geheel voor eigen rekening.

Nieuws
  • Red Bull Content Pool