Porsche Taycan vestigt wereldrecord langste elektrische drift

De Nederlandse Porsche-instructeur Dennis Retera heeft een Guinness World Record in handen. Hij driftte de langste elektrische drift bij elkaar op de Hockenheimring. Uiteraard reed Retera elektrische Porsche, met een Porsche Taycan .

Porsche Taycan

Een nieuwe aandrijfbron betekent dat er weer een berg nieuwe records te pakken zijn. Neem het record driften. Bij de benzineverbranders is dat in handen van BMW, dat met een M5 en een extra M5 om bij te tanken urenlang rondjes draaide. Porsche pakte het met de Taycan anders aan, want het ging elektrisch.

De Nederlander Dennis Retera zette alle stabiliteitssystemen uit en draaide zijn rondjes op de powercirkel van de Hockeheimring. “Met alle stabiliteitsprogramma’s uitgeschakeld is het met een Porsche heel eenvoudig om een powerslide te maken”, vertelt Retera. “Zeker als de auto elektrisch is aangedreven en alleen achterwielaandrijving heeft. De Taycan beschikt over een hoog vermogen, terwijl het lage zwaartepunt en de lange wielbasis voor stabiliteit zorgen. De afstemming van het onderstel en de besturing staan garant voor een perfecte controle onder alle omstandigheden.”

Concentratie

“Het kostte mij veel moeite om gedurende 210 ronden m’n concentratie vast te houden,” vertelt Retera verder. “De met water besproeide cirkelbaan biedt niet overal dezelfde hoeveelheid grip. Ik heb geprobeerd de drift vooral met het stuur te controleren. Dat werkt beter dan met het stroompedaal, het risico op een pirouette is dan veel groter.”

Records

De Porsche Taycan is op verschillende disciplines recordhouder. Tijdens een 24 uur durende endurancetest op het hogesnelheidscircuit van Nardò legde de auto 3425 kilometer af. Op de Nordschleife noteerde de Taycan een rondetijd van 7:42 minuten. En op het vliegveld van Lahr deed de auto 26 sprints vanuit stilstand naar 200 km/h.

Om deze recordpoging te kunnen staven, is allerlei meetapparatuur in de auto aangebracht. Onafhankelijke experts hebben geholpen bij het uitmeten van de 80 meter grote driftcirkel en bij de technische keuring van de auto, om er zeker van te zijn dat het om een standaarduitvoering ging van de achterwielaangedreven Taycan die in China inmiddels leverbaar is. Met behulp van GPS-apparatuur en gierhoeksensors, alsmede een camera op het dak van de controlekamer van het circuit, is erop toegezien dat de auto gedurende de recordpoging in een voortdurende drift werd gehouden.

Elektrisch
  • Porsche