'Nieuw bewijs' zorgde voor straf Charles Leclerc na botsing met Max Verstappen

Na de race van gisteren in Japan kreeg Charles Leclerc alsnog een tijdstraf voor de botsing waarmee hij de race van Max Verstappen verprutste. Raceleider Michael Masi heeft inmiddels verklaard waarom het zo lang duurde voordat de straf kwam: er was nieuw bewijs.

Max Verstappen en Charles Leclerc

Aanvankelijk kreeg Charles Leclerc helemaal geen straf voor het incident in de eerste bocht, waarbij hij Max Verstappen van de baan kegelde. Het leidde -vooral onder de Max Verstappen-fans- tot veel irritatie. Ook omdat de on-board beelden vanaf de auto van Leclerc niet vertoond werden en de aanrijding werd gezien als een gewoon race-incident.

Na de race werden Max en Charles alsnog bij de stewards ontboden voor een onderzoek. Michael Masi verklaart nu waarom het onderzoek naar het geval weer werd heropend. De race-director verklaart: "Some new evidence became available which they didn’t have available at the time and they chose to effectively reopen the investigation." het nieuwe bewijs gaf kennelijk een andere visie op de situatie en daarom kreeg Leclerc een dubbele straf voor het veroorzaken van het ongeluk en daarna te lang doorrijden met een gevaarlijk auto waar allerlei onderdelen af bleven vallen.

Kennelijk bleek uit het nieuwe bewijs een andere toedracht dan ze eerder hadden aangenomen: "Originally, with what was available to them, they made a determination that there was no investigation necessary. Then they got some other footage which they didn’t have. And well within their rights, it was a new element and they reopened it."

Leclerc heeft de straf geaccepteerd en aangegeven dat hij inderdaad een fout maakte waardoor hij Max vol in de flank raakte. Voor Verstappen heeft de straf van Leclerc geen invloed, hij was al uitgevallen omdat het geen zin had om met de kapotte Red Bull Racing-Honda door te rijden.