Zo makkelijk is overstappen naar een andere autoverzekering

Veel mensen denken nog steeds dat het overstappen naar een andere autoverzekering veel gedoe is. Verhuizen mijn schadevrije jaren wel mee? Rij ik dan niet een tijd onverzekerd rond? Komt er veel administratieve rompslomp bij kijken? Dit soort misverstanden houden verzekeraars graag in stand, om zo te voorkomen dat je switcht.

Zo makkelijk is overstappen naar een andere autoverzekering

Laten we je uit die droom helpen: overstappen is echt heel simpel en binnen een paar minuten geregeld. En ja, je schadevrije jaren neem je gewoon mee. En nee, je auto is niet even onverzekerd. In dit artikel vertellen we je hoe je stap voor stap overstapt.

Welke dekking past bij je?

Bij een relatief jonge auto wordt vaak een autoverzekering met een wat uitgebreidere dekking afgesloten. Met WA + volledig casco ben je bijna overal voor verzekerd en dat merk je ook aan de maandpremie die je betaalt. Daarnaast heb je ook nog WA + beperkt casco of alleen de WA verzekering.

Het gebeurt regelmatig dat je een bepaalde verzekering afsluit en dat je er daarna niet meer naar omkijkt. Maar misschien heb je helemaal geen WA + volledig casco meer nodig en voldoet WA + beperkt casco prima. Denk daar eerst even over na voor je een nieuwe autoverzekering afsluit.

Kijk wat je opzegtermijn is

Over het algemeen sluit je een autoverzekering voor 1 jaar af. Na dat jaar kun je de verzekering elke dag opzeggen met 1 maand opzegtermijn. Maar er zijn ook steeds meer autoverzekeraars die helemaal geen contract van een jaar hanteren.

In dat geval kun jij je autoverzekering op elk moment opzeggen. Vaak zit er dan nog wel opzegtermijn van een maand aan vast. Check je polisblad wat de looptijd van jouw autoverzekering is en hoe het zit met de opzegtermijn. Op deze pagina vind je een handig stappenplan voor het wijzigen of opzeggen van je verzekering.

Vergelijk en vraag aan

Het is een goed idee om de verschillende verzekeraars en autoverzekeringen naast elkaar te leggen voor je afsluit. Elke verzekeraar heeft zijn eigen voorwaarden en de een past misschien beter bij je dan een ander. Zo kun je bij steeds meer verzekeraars alles online regelen.

Maar misschien wil je juist een heel persoonlijk aanpak en regelmatig contact met een medewerker. Je autoverzekering vergelijken kan heel snel en simpel bij vaste lastenplatform Independer. Als je een keuze hebt gemaakt kun je op de website van Independer je nieuwe autoverzekering direct afsluiten.

Hou wel rekening met de opzegtermijn van je huidige verzekering. Je kunt een startdatum in de toekomst invullen. Hierdoor is er dus ook nooit een tussentijdse periode waarin je niet verzekerd bent; je kunt bij het kiezen van een nieuwe verzekering zorgen dat hij precies op de afloopdatum van je huidige verzekering aansluiten

Bevestiging van je nieuwe verzekering

Nadat je de autoverzekering hebt opgezegd en een nieuwe hebt aangevraagd, krijg je een ontvangstbevestiging in de mail. In deze mail zit ook de polis. Het is heel belangrijk om deze heel goed te lezen en te kijken of alles klopt. Wettelijk heb je 14 dagen na het afsluiten bedenktijd.

Dat wil zeggen dat binnen deze periode de aanvraag gratis en zonder opgaaf van reden in kunt trekken. Let wel op dat je je oude verzekering al hebt opgezegd! Je moet in dat geval namelijk wel weer op zoek naar een andere.

Opzeggen van je huidige autoverzekering

Wanneer je een nieuwe autoverzekering afsluit, kun je direct en gemakkelijk aangeven dat je je huidige verzekering wilt opzeggen. Ook van je opzegging krijg je een bevestiging in de mail. Het is wel verstandig om te wachten met opzeggen tot je nieuwe verzekeraar je aanvraag heeft goedgekeurd. Zo weet je 100% zeker dat je niet onverzekerd bent.

Je bent overgestapt

Gefeliciteerd, je bent nu overgestapt naar een andere autoverzekering! De kans is groot dat je nu minder premie betaalt en dat je een autoverzekering hebt die perfect bij je past. Wanneer je nu onverhoopt terecht komt in een ongeval kun je dit heel makkelijk melden bij Independer die er vervolgens direct mee aan de slag gaat. Schade melden kan per mail, via de app of telefonisch.

In samenwerking met Independer.

Algemeen
  • iStock, Pexels