Voormalig F1-coureur komt met 'eco-circuit' voor EV's

Oud F1-coureur en circuitmagnaat Jonathan Palmer bouwt op een Franse vliegbasis aan het circuit van de toekomst. Het Couvron Eco Circuit moet trackday-ervaringen gaan aanbieden aan bestuurders van super-EV's. Volgens Palmer is dat immers de toekomst.

Voormalig F1-coureur komt met 'eco-circuit' voor EV's

Bij de naam Jonathan Palmer gaat er tegenwoordig niet bij iedereen meteen een belletje rinkelen. Jongere F1-fans zijn bijvoorbeeld meer bekend met zoonlief Jolyon, die na een paar jaar kwakkelen bij Renault aanschoof als presentator bij Formula 1. Papa Palmer heeft echter toch het nodig gepresteerd in zijn tijd in de Formule 1.

De Brit reed tussen 1983 en 1989 in de koningsklasse voor Williams, Zakspeed, RAM en Tyrrell. Met dat laatste team werd hij in 1987 de enige officiële F1-kampioen die géén wereldkampioen is. Dat seizoen was er immers een los kampioenschap voor de nieuwe natuurlijk ademende 3,5 liter wagens, aangezien deze kansloos waren tegenover de 1000 pk turbo's.

MotorSport Vision

Na zijn F1-carriere hing Palmer senior nog een paar jaar rond als commentator en deed hij ontwikkelingswerk voor onder andere de McLaren F1. Zijn echte roeping vond hij echter als promotor van raceseries en uitbater van circuits.

Onder de vlag van MotorSport Vision heeft hij het Britisch Superbike Championship en de BRDC F3 in de portfolio, en runt de circuits Bedford Aerodome, Oulton Park, Brands Hatch, Snetterton, Cadwell Park en Donington Park. Palmer is daarmee de grootste circuituitbater van Engeland.

Couvron Eco Circuit

In 2015 breidde MSV de portfolio uit met aankoop van een vliegbasis bij het Franse dorpje Couvron-et-Aumencourt. Met een oppervlak van 526 hectare werd de basis gezien als de perfecte locatie voor een groot motorsportcomplex. Volgens de originele plannen zou er een acht kilometer lang circuit voor supercars aangelegd gaan worden.

Na de nodige vertragingen heeft Palmer het roer echter omgegooid. In een poging helemaal met de tijd mee te gaan heeft Jonathan het Loan Autodrome omgedoopt tot Couvron Eco Circuit, zo verklaarde hij tegenover Autocar:

"In 2015 waren er veel minder zorgen over klimaatverandering, maar nu is het een groot probleem. Toen we ons realiseerden dan ons vorige project niet langer optimaal was, besloten we dat het tijd was voor fris, lateraal denkwerk. Ons nieuwe Couvron Eco Circuit is het resultaat."

Courvron Eco Circuit

EV-focus

Het milieubewuste circuit is verkleind naar vijf kilometer, en zal specifiek ingericht worden voor elektrische auto's. Met behulp van een zonnepanelenpark van 323 hectare moet het complex volledig duurzaam van stroom worden voorzien.

Vermoedelijk kun je je race-EV dus gewoon aan de baan opladen tussen de sessies. De focus op elektrisch betekent echter niet dat dinosapracers niet welkom zijn, aldus Palmer. Wellicht kan Palmer met zijn promotie-ervaring nog een dealtje sluiten met de Formule E. Dat kampioenschap zou immers kunnen profiteren van de goede PR van het racen op een 'echt' circuit.

MSV hoopt over drie jaar het lintje van de ecobaan door te kunnen knippen. Het project moet echter nog goedgekeurd worden door de lokale overheid.

Formule 1
  • Porsche, iStock