George Russell pakt eerste pole in Hongarije!

In een spannende sessie wist Russell vriend en vijand te verrassen door de pole van de Ferrari's af te pakken. Voor Red Bull was het echter een dag om te vergeten. Door motor en coureurproblemen zijn Max Verstappen en Sergio Perez aangewezen op de onderkant van de top tien.
@media (max-width: 679px){#fig-6576c6cf3f425 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-6576c6cf3f425 img{#fig-6576c6cf3f425 img.lazyloading{width: 470px;height: 470px;}}@media (min-width: 680px) and (max-width: 680px){#fig-6576c6cf3f425 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-6576c6cf3f425 img{#fig-6576c6cf3f425 img.lazyloading{width: 624px;height: 624px;}}@media (min-width: 681px) and (max-width: 1320px){#fig-6576c6cf3f425 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-6576c6cf3f425 img{#fig-6576c6cf3f425 img.lazyloading{width: 1290px;height: 726px;}}@media (min-width: 1321px){#fig-6576c6cf3f425 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-6576c6cf3f425 img{#fig-6576c6cf3f425 img.lazyloading{width: 948px;height: 533px;}}George Russell pakt eerste pole in Hongarije!

Q1

Max Verstappen was de eerste topper die een tijd wist te zetten. Met een marge van zeven tienden pakte de Nederlander P1 vóór Lewis Hamilton. Sergio Perez stelde teleur met een vierde tijd achter George Russell. Lando Norris wist echter P2 te pakken met een snelste laatste sector.

Terwijl Verstappen, Perez en Russell een nieuwe top drie vormden was het wachten op de Ferrari's Zowel Carlos Sainnz als Charles Leclerc konden echter geen indruk maken met een vierde en een tiende tijd. Ondertussen ging Norris naar P2, op slechts twee tienden van Verstappen.

Met een tijd die slechts een tiende van Verstappen af zat bewees Lewis Hamilton hoe krachtig de track evolution was. Max reageerde echter door er nog eens twee tienden af te snoepen, slechts 0,052 van een seconde sneller dan de tweede run van Carlos Sainz. Leclerc was nog eens 2.5 tienden langzamer.

Met nog twee minuten te gaan ging iedereen nog een keer naar buiten. De P5 voor Guanyu Zhou en P8 voor Kevin Magnussen hadden het veld wakker geschud. De track evolution zorgde ervoor dah Lewis Hamilton de snelste tijd kon zetten, vóór George Russell en Carlos Sainz.

De onderlinge marges waren echter minimaal. Met slechts een tiende achterstand pakte Verstappen P4, terwijl Charles Leclerc en Sergio Perez teleurstelden met een achtste en een dertiende tijd. Checo mocht van geluk spreken dat Sebastian Vettel zich niet kon verbeteren. De toekomstige F1-pensionade voegde zich bij de beide Williams en AlphaTauri's in de eliminatiezone.

Q2

Op gebruikte banden konden de Mercedessen geen vuist maken, waardoor Charles Leclerc vóór Carlos Sainz naar de top ging. Lando Norris ging er met een mooie ronde echter vrolijk overheen, gevolgd door Sergio Perez.

En toen was het de beurt aan Max Verstappen. De regerend wereldkampioen zette een statement met een 1:17.7, een seconde sneller dan Leclerc. De Scuderia had echter ook gebruikte Pirellis gemonteerd. Even later wist Fernando Alonso er bijzonder dichtbij te komen met een 1:17.9. Ondertussen werd de tijd van Perez gewist voor een track limits overtreding.

Met een verse set Pirelli's konden de Mercedessen en de Ferrari's eindelijk een representatieve tijd zetten. Hamilton verbeterde zich naar P3, terwijl Russell op klom naar P5.

Door de tweede en vierde tijd van Leclerc en Sainz werden de Silberpfeilen echter verder naar beneden gedrukt. Charles ronde was slechts 0.065 van een seconde langzamer dan die van Verstappen.

Ondertussen kreeg Sergio Perez opeens zijn tijd terug: de stewards hadden kennelijk toch niet goed genoeg gekeken bij zijn vermeende track limits overtreding.

De Mexicaan had dat hard nodig, aangezien zijn tweede ronde een tiende langzamer was. De herstelde tijd was op dat punt goed genoeg voor een schamele negende plek. Na verbeteringen voor Valtteri Bottas en Esteban Ocon werd hij zelfs nog even naar P11 gedrukt. Het was al in Q2 over en uit voor Checo.

Q3

De Ferrari's gingen als eerste naar buiten voor de eerste run, maar voor Charles Leclerc ging het neit van een leien dakje. Met een flink overstuurmomentje in bocht 1 kon hij geen goede ronde aan elkaar rijgen. Een vierde tijd derde tijd achter Russell en een verrassend snelle Carlos Sainz was het resultaat.

Op gebruikte banden had Max Verstappen het echter nog moeilijker. Een flinke lockup in bocht 2 zorgde ervoor dat de Nederlander veel tijd verloor. Met een 1:18.8 was hij slechts zevende. Er was werk aan de winkel.

Bij het ingaan van de tweede run werd pas duidelijk hoe kostbaar die fout was. Max meldde meerdere keren dat hij vermogen miste. Ondanks instructies vanaf de pitmuur kwam er geen verbetering in. Door de problemen zakte hij roemloos terug naar P10.

Het leek erop alsof de strijd tussen de Ferrari's zou gaan, maar niemand had gerekend op George Russell. Met een minimaal verschil wist de Brit zijn eerste pole af te pakken van Carlos Sainz! Het moeizame weekend voor Mercedes werd daarmee een heel stuk beter.

Resultaten

Met een Mercedes op pole vóór de beide Ferrari's en de Red Bulls op P10 en P11 zijn de verwachtingen voor de Grand Prix helemaal op zijn kop gezet. Op een circuit waar de Scuderia als dominant gezien werd zullen Carlos Sainz en Charles Leclerc zich eerst langs George Russell moeten vechten. Op de krappe Hungaroring kan de Brit met een goede start bovendien zijn positie goed verdedigen, ondanks de inferieure race pace van zijn W13.

Ondertussen zullen Max Verstappen en Sergio Perez aan een flinke inhaalrace moeten beginnen. Met alle kaarten door elkaar geschud belooft de Grand Prix van Hongarije een bijzondere ervaring te worden. We kunnen niet wachten.