Fernando Alonso vervangt Vettel bij Aston Martin in 2023

Sinds Sebastiaan Vettel zijn helm aan de wilgen heeft gehangen, is er volop gespeculeerd wie het gat in team Aston Martin kan vullen. Die eer gaat naar Fernando Alonso.

Alonso

Vorige week kondigde Sebastian Vettel aan dat hij gaat stoppen met Formule 1. De coureur liet daarmee een gat achter in het team van Aston Martin. Inmiddels is duidelijk wie dat gat gaat opvullen. Fernando Alonso zal vanaf 2023 voor het Britse team gaan rijden.

Overstap

Alonso rijdt momenteel nog voor Alpine. Hij staat op de tiende plaats in de WK-stand, maar heeft al twee wereldkampioenschappen op zijn naam staan. In 2005 en 2006 werd hij wereldkampioen, ook won hij twee keer de 24 uur van Le Mans. Tijdens de Grand Prix van Hongarije afgelopen zondag finishte de coureur als achtste. Volgend jaar maakt de 41-jarige Spanjaard de overstap naar Aston Martin, waar hij een meerjarig contract heeft getekend.

De coureur stelt dat Aston Martin momenteel een van de boeiendste Formule 1-teams is. "Ze hebben de energie en toewijding om te winnen", laat Alonso weten in een reactie.

Aston Martin

In het team van de Canadese miljardair Lawrence Stroll is niet alleen een plekje gereserveerd voor Alonso, ook zijn zoon Lance voegt zich in 2023 bij Aston Martin. "Ik ken ze allebei al jaren en het is duidelijk dat ze de ambitie en passie hebben om succesvol te zijn in de Formule 1", aldus Alonso. "Ik heb gezien hoe ze de juiste mensen naar het team halen en dat er een mooie nieuwe fabriek wordt neergezet in Silverstone. Niemand in de Formule 1 laat momenteel meer visie en toewijding zien. Daar wil ik graag onderdeel van zijn."

Hoewel Alonso momenteel met afstand de oudste coureur is op de grid, heeft hij nog altijd strijdlust in zich. "Ik wil graag weer winnen in deze sport en daarom pak ik mogelijkheden aan die goed voelen."

Nieuw talent bij Alpine

Stroll heeft veel vertrouwen in zijn nieuwste aanwinst. "Ik bewonder Fernando al jaren", zegt de teameigenaar. "Het is voor mij altijd duidelijk geweest dat hij een winnaar is, zoals ikzelf. Het plan is om de beste mensen en de juiste middelen bij elkaar te brengen om succesvol te zijn in deze zeer competitieve sport." Aston Martin wordt voor Alonso zijn vijfde team in een langlopende F1-carrière. Eerder kwam hij uit voor Minardi (nu AlphaTauri) McLaren, Ferrari en zijn huidige team Alpine (eerst Renault).

De overstap van Alonso zorgt ervoor dat Alpine ook een nieuw talent kan verwelkomen. Het Australische talent Oscar Piastri, die eerder nog in beeld was voor een stoeltje bij Williams in 2023, zal zijn plek opvullen. De 21-jarige coureur is regerend F2-kampioen.

Formule 1
  • NU.nl, Twitter
  • BWT Alpine F1 Team