Verstappen snelste op Spa, maar Sainz pakt pole...

De regerend wereldkampioen was ongenaakbaar op zijn favoriete circuit. Vanwege een motorpenalty kon Max zijn dominante pace echter niet omzetten in een pole position. Die eer ging naar de ruim langzamere Carlos Sainz.
@media (max-width: 679px){#fig-650c5d0a1a19c img.lazyloading{background: #eee;}#fig-650c5d0a1a19c img{#fig-650c5d0a1a19c img.lazyloading{width: 470px;height: 470px;}}@media (min-width: 680px) and (max-width: 680px){#fig-650c5d0a1a19c img.lazyloading{background: #eee;}#fig-650c5d0a1a19c img{#fig-650c5d0a1a19c img.lazyloading{width: 624px;height: 624px;}}@media (min-width: 681px) and (max-width: 1320px){#fig-650c5d0a1a19c img.lazyloading{background: #eee;}#fig-650c5d0a1a19c img{#fig-650c5d0a1a19c img.lazyloading{width: 1290px;height: 726px;}}@media (min-width: 1321px){#fig-650c5d0a1a19c img.lazyloading{background: #eee;}#fig-650c5d0a1a19c img{#fig-650c5d0a1a19c img.lazyloading{width: 948px;height: 533px;}}Verstappen snelste op Spa, maar Sainz pakt pole...

De sessie liep de nodige vertraging op.. Een crash bij de Busstop chicane tijdens de Porsche Supercup race had de vangrails zwaar beschadigd. Na bijna een half uur kon de kwalificatie alsnog hervat worden.

Q1

Max Verstappen liet zich niet tegenhouden door zijn penalty en zette meteen een dominante prestatie neer. Na zijn eerste run was de Nederlander bijna een halve seconde sneller dan Carlos Sainz. Sergio Perez en Charles Leclerc maakten de top vier vol.

Bij Mercedes ging het allemaal een stuk moeizamer. De speciaal versierde Silberpfeilen leken niet op hun gemak op Spa, waardoor George Russell en Lewis Hamilton bleven steken op P10 en P15. Lewis wist uiteindelijk op te klimmen naar P11, maar van de door hem beloofde eerste overwinning van het seizoen leek weinig over te blijven.

Max Verstappen, Carlos Sainz, Sergio Perez en Charles Leclerc lieten de tweede run voor wat het was. Bij Mercedes was er echter nog genoeg te doen.

Lewis Hamilton wist zich kortstondig te verbeteren naar P5, maar werd al snel op zijn nummer gezet door George Russell. Een verrassend snelle Alex Albon zorgde er zelfs voor dat Lewis naar P7 afzakte. Verder achterin brak Valtteri Bottas zijn ronde af, terwijl Yuki Tsunoda de chicane miste. Beide mannen konden na de sessie al gaan douchen.

Q2

Verstappen startte de tweede sessie op gebruikte banden, maar was opnieuw razendsnel. Zijn tijd was namelijk slechts twee tienden langzamer dan in Q1. Max zette Carlos Sainz daarmee op bijna zeven tienden achterstand.

Sergio Perez onderstreepte de snelheid van de Red Bull door met een minimaal verschil van 0.071 van een seconde P2 te pakken. Een ruwe ronde zorgde ervoor dat Charles Leclerc niet verder kwam dan een zesde tijd, achter Esteban Ocon en Lando Norris.

Verstappen en Perez bleven binnen voor de tweede run. Alex Albon zorgde voor een grote verrassing door de snelste eerste sector neer te zetten. De snelste tijd overall was echter voor Charles Leclerc: met twee tienden voordeel wist hij Max Verstappen te verslaan.

De druk zat erop voor Lewis Hamilton, maar hij wist zich uiteindelijk alsnog te verbeteren van P12 naar P5. De echte eer ging naar Albon. De Britse Thai wist zijn Williams op puur talent naar naar Q3 te slepen!

De megaronde van Alex zorgde ervoor dat Daniel Ricciardo net buiten de boot viel. De werkzoekende Aussie moest zich noodgedwongen voegen bij Pierre Gasly, Guanyu Zhou, Lance Stroll en Mick Schumacher in de eliminatiezone.

Q3

Ferrari stelde fans van blunders opnieuw niet teleur door Charles Leclerc op de verkeerde banden naar buiten te sturen. de Monegask kreeg een nieuwe set softs mee, wat gezien zijn penalty totaal onnodig was.

Charles vroeg zijn team dan ook waarom hij op nieuw rubber stond. Het antwoord was typisch Ferrari: 'Sorry, dat was een foutje'. Tegen de tijd dat Leclerc het opgemerkt had was het echter al te laat.

Intussen maakten Verstappen, Sainz en Perez hun eerste snelle ronde af. Verstappen was wederom griezelig snel en ging als eerste onder de 1:44 grens.

Sainz bleef op zes tienden achterstand achter, een tiende vóór Perez. Na het debat met zijn team zette ook Leclerc een tijd neer. Hij bleef steken op P4, twee tienden achter Checo. De Mexicaan kreeg echter een track limits onderzoek aan zijn broek. Daar werd echter geen werk van gemaakt.

Ferrari herpakte zich echter voor de tweede run, en stuurde Leclerc precies op het juiste moment naar buiten. Sainz haakte aan bij zijn teamgenoot op het rechte stuk, maar kwam ondanks de slipstream drie tienden tekort.

Een extreem langzame outlap en afgekoelde banden leken de boosdoener te zijn. Carlos kon zijn tijd niet verbeteren, maar gelukkig voor hem kon Sergio Perez dat ook niet.

Vanwege de penalties voor Verstappen, Leclerc, Ocon en Norris pakte Sainz de tweede pole position van zijn carriere, vóór Sergio Perez, Fernando Alonso, Lewis Hamilton, George Russell, Alex Albon, Daniel Ricciardo, Pierre Gasly, Lance Stroll en Sebastian Vettel in de top 10.

Resultaten

Dankzij zijn penalty zal Max Verstappen de Grand Prix starten vanaf P16, vlak vóór Charles Leclerc. Daarachter is het Esteban Ocon, Lando Norris, Mick Schumacher.

Door de omgekeerde grid en het extreme snelheidsvoordeel van Verstappen belooft het een bijzondere race te worden. Drie weken geleden won Max nog vanaf de tiende plek. Het zou maar zo kunnen dat hij zondag een nieuw persoonlijk record zet.