Kevin Magnussen pakt pole in São Paulo!

In een chaotische sessie deden Haas en Kevin Magnussen alles precies goed. Met de hulp van een stompzinnige actie van George Russell pakte de Deen zijn eerste pole position!

Kevin Magnussen pakt pole in São Paulo!

Q1

Na een droge vrije training was de beloofde regen dan toch aangekomen, waardoor de trainingsrondjes zo goed als waardeloos werden. Bij het begin van de sessie was de baan echter niet bijzonder nat. Desondanks ging iedereen naar buiten op de intermediates.

Met regen op komst over tien minuten zaten de teams op de wip met hun strategie. Max Verstappen bleef uit voorzorg binnen, net als de beide Mercedessen en Alpines. Niemand nam echter meteen de gok om over te stappen op slicks.

De baan droogde echter meer en meer, waardoor we bijzondere resultaten zagen. Fernando Alonso was bijvoorbeeld kortstondig de snelste, en zelfs Kevin Magnussen schudde er een derde tijd uit. Helaas voor de Deen werd zijn tijd gewist vanwege track limits.

Met negen minuten te gaan haalde AlphaTauri als eerste de trekker over en monteerde slicks bij Pierre Gasly. Dat voorbeeld werd gevolgd door Williams. Na twee ronden had Pierre zijn banden eindelijk op temperatuur en ging hij met vier tienden voordeel naar de snelste tijd.

Terwijl er bij Ferrari met beide auto's in de pits een bizarre vergadering gehouden werd over de bandenkeuze werd er een enorme chaos ontketend in de slotfase van Q1.

Het hele veld speelde haasje over op steeds warmer wordende slicks en een opdrogende baan. Op een bepaald moment was zelfs Nicholas Latifi de snelste man op de baan. Uiteindelijk was de Canadees de eerste afvaller, voor Zhou, Bottas, Tsunoda en Schumacher.

Ondanks de pitblunder schraapte Ferrari zichzelf net Q2 binnen met een twaalfde en een veertiende plek.

Q2

Na de eerste runs was het wederom Lando Norris bovenaan de tabel, gevolgd op een tiende afstand door Max Verstappen. Daarachter was het Alonso, Albon, Sainz, Ocon, Leclerc, Vettel en Magnussen in de top tien. Perez, Russell en Hamilton vielen tegen in P11, 12 en 13.

Met de regen in aantocht werd het cruciaal om een goede tijd neer te zetten. Perez wist op te klimmen naar P7, terwijl Verstappen de snelste tijd klokte. Op een nieuwe set gingen Russell en Hamilton naar P3 en P4. De beide Ferrari's wisten zich echter te verbeteren, net als Norris, Alonso en Magnussen. De vierde plek van Hamilton werd al snel een negende plek.

Voor Albon, Gasly, Vettel, Ricciardo en Stroll zat de dag er echter alweer op.

Q3

De dreiging van de regen bleef aanhouden aan de start van Q3, maar meer dan een paar spetters waren er nog altijd niet gekomen. Desondanks stuurde Ferrari in al haar wijsheid Charles Leclerc op de intermediates naar buiten.

Nog voordat hij de pits verliet had de Monegask al door dat hij de enige op de groengerande band was. Leclerc miste zoveel pace dat hij Sergio Perez de hele ronde ophield. In de herhaling bleek dat Ferrari Charles al na zijn opwarmronde naar binnen riep...net toen hij over de lijn reed.

Cadeautje van Russell

Terwijl Ferrari zichzelf grandioos in de voet schoot deed neefje Haas het absoluut perfect. Kevin Magnussen zette een magische ronde neer voor de provisionele pole, twee tienden sneller dan Max Verstappen. De man op de derde plek zorgde ervoor dat de inzet van de Deen zich uit kon betalen: op de run naar bocht 4 zette George Russell namelijk twee wielen in het gras.

De Brit schoot met een blokkerend rechter voorwiel de runoff op, waar hij via een toegangsweggetje de baan weer op had kunnen rijden. George ramde echter onbeholpen op zijn gas, waardoor hij met een spin weer het diepe grind in gleed.

Het geklungel van Russell leverde een rode vlag op, waardoor de regen de tijd kreeg om de baan eindelijk te bereiken. Op een natte baan kon niemand zich verbeteren. Het circuit bleef daarom zo goed als leeg, met uitzondering van Sergio Perez. De Mexicaan deed op de inters voor de vorm nog even een installatierondje.

In de Haas-pit werd er ondertussen al voorzichtig feest gevierd. Guenther Steiner belde druk met teameigenaar Gene Haas, terwijl de glimlach van Kevin Magnussen steeds groter werd. Met drie minuten te gaan ging Braziliaanse ereburger Lewis Hamilton nog even naar buiten voor een ererondje.

Bij het ingaan van de laatste minuut barstte het feest pas echt los in de pits van Haas. Op zijn honderdste start voor Haas pakte Kevin Magnussen definitief zijn eerste pole position!

Resultaten

Met de Red Bull van niemand minder dan Max Verstappen naast zich en first lap nutcase George Russell achter hem hoeft Kevin Magnussen zich in ieder geval niet te vervelen bij de start van de Sprint. De Deen was dan ook lekker laconiek over zijn plannen voor de race: 'Vol in de aanval. Laten we gaan voor iets leuks!'

Gezien zijn harde, sterk verdedigende stijl twijfelen we er niet aan de KMag voor de nodige spanning zal gaan zorgen bij de start op zaterdag. Door de chaos van de kwalificatie en Kevin's megaronde zullen we dan eindelijk een vermakelijke Sprint meemaken.

Formule 1
  • Formula 1