Waarom Verstappen toch de schuld kreeg van de clash met Hamilton

Het controversiële contact tussen de twee oude rivalen hield de gemoederen goed bezig in São Paulo. De clash leek voor velen een race-incident, maar de stewards oordeelden toch anders. Dit is waarom.

Waarom Verstappen toch de schuld kreeg van de clash met Hamilton

In de openingsfase van de Grand Prix van São Paulo brak vrijwel meteen de hel los. Na het akkefietje tussen Kevin Magnussen en Daniel Ricciardo raakten aartsrivalen Lewis Hamilton en Max Verstappen namelijk slaags bij de safety car herstart.

Met een zeer late uitremactie kwam de Red Bull buitenom langszij in bocht 1, wat de binnenkant werd voor bocht 2. De Mercedes van Hamilton stuurde echter gewoon in, waardoor de twee kemphanen contact maakten. Hamilton leed schade aan de vloer en zijn wieldop rechtsvoor, terwijl Verstappen de rechterhelft van zijn voorvleugel verloor.

Penalty voor Max

Volgens het mediateam van F1 TV leek er geen opzet of schuld in het spel te zijn bij het incident. Het waren gewoon twee coureurs die op het scherpst van de snede reden en elkaar geen ruimte gunden. De stewards oordeelden echter anders.

Verstappen kreeg voor zijn rol bij de clash namelijk een tijdstraf van vijf seconden. Na een stop voor een nieuwe neus werd hij door die straf naar het achterveld gedirigeerd, terwijl Hamilton gewoon door kon om een verrassende Mercedes 1-2 compleet te maken.

Te laat en te snel

Het oordeel van de FIA was verbazend voor grote delen van de paddock, de media en de fans. Onder de dit jaar aangescherpte reglementen voor inhaalacties deed Verstappen immers weinig verkeerd. De Nederlander zat op de apex ver genoeg naast de wagen van Sir Lewis om de nodige ruimte te verdienen, ruimte die Hamilton niet wilde geven. Volgens de stewards was Max dan ook niet de enige schuldige, maar wel hoofdzakelijk verantwoordelijk voor het contact.

Naar hun oordeel remde Verstappen namelijk bijzonder laat en nam hij teveel snelheid mee vanuit bocht 1 naar bocht 2, waardoor hij in een benarde positie kwam. Door zijn 'overtollige snelheid' maakte hij vervolgens contact met Hamilton. Het feit dat Lewis niet genoeg ruimte liet doet daar volgens die stewards niets aan af.

Formule 1
  • Formula 1, BrunoPress