'Ferrari vervangt Mattia Binotto met Alfa Romeo's Frederic Vasseur'

Volgens de Italiaanse media is het feestje over voor Mattia Binotto. De verwaaide Italiaan zal naar verluidt plaats gaan maken voor huidige Alfa Romeo-chef Frederic Vasseur.

'Ferrari vervangt Mattia Binotto met Alfa Romeo's Frederic Vasseur'

Het einde is in zicht voor Mattia Binotto, zo stelt Italiaanse publicatie La Gazetta dello Sport. Na vier seizoenen bij de Scuderia ligt Mattia's hoofd klaarblijkelijk op het hakblok. Onder zijn toezicht maakte het team een moeilijke periode door na het power unit schandaal eind 2019, maar in de loop van 2021 leek Ferrari de mojo terug te krijgen.

Dat momentum zette zich door in de nieuwe regels van 2022. De Italianen hadden lange tijd de snelste auto van het veld, maar door betrouwbaarheidsproblemen, strategische missers en rijdersfouten kon het team niet kapitaliseren. In plaats van te vechten met Red Bull versloeg de Scuderia uiteindelijk maar al te vaak zichzelf.

John & Fred

De incompetentie van de teamleiding heeft voor grote ergernis gezorgd bij de absolute top van Ferrari. Voorzitter John Elkann uitte in Monza al zijn frustraties over de overdaad aan fouten die er bij de Scuderia gemaakt werden midden in het seizoen. Volgens Gazzetta heeft diezelfde Elkann zelfs al een opvolger voor Binotto aangewezen.

Naast zijn voorzitterschap bij Ferrari heeft John dezelfde rol bij semi-moederbedrijf Stellantis, waaronder ook Alfa Romeo valt. Via die weg werd Elkann goed bekend met Frederic Vasseur, de man die op dit moment het tot Alfa Romeo omgedoopte team van Sauber leidt. De 54-jarige Fransman is door Elkann aangemerkt als een veel betere leider dan voormalig technisch directeur Binotto.

Charles in charge

Elkann zou overigens niet de enige acteur zijn in de verbanning van Binotto. Naar verluidt zijn Charles Leclerc en zijn management ook helemaal klaar met de beroerde gang van zaken onder de Italiaan. Na de strategische blunder van Silverstone zouden Charles en Mattia al een stevig gesprek hebben gehad, gevolgd door een goedmakertje bij een diner in Monaco.

De relatie werd echter nooit echt gerepareerd. Het sarcastische commentaar van Leclerc in São Paulo onderstreepte dat nog maar eens. Charles was furieus nadat het team hem op intermediates een droge baan op stuurde in de kwalificatie en Carlos Sainz zijn plek niet op op deed geven in de slotfase van de race om de Monegask te helpen in het kampioenschap. Leclerc en manager Nicholas Todt (de zoon van) zouden verandering eisen.

De Franse slag

Mochten de geruchten waar zijn, dan zal Ferrari vanaf volgend jaar de vijfde teambaas sinds het vertrek van legende Jean Todt aanstellen. Onder Stefano Domenicali, Marco Mattiaci, Maurizio Arrivabene en Mattia Binotto werden welgeteld één titel binnengehaald. In 2008 werd het team namelijk constructeurskampioen, al had Domenicali dat jaar nog weinig veranderd aan de Todt-formule.

Na veertien jaar met Italianen aan de leiding kijkt Ferrari dus kennelijk weer uit naar een absolute succesperiode met de Franse slag. Of Vasseur dezelfde ijzersterke formatie kan bouwen die Todt creëerde met Ross Brawn, Rory Byrne, Aldo Costa, James Allison, Paolo Martinelli en Michael Schumacher valt echter nog te bezien.

Via Twitter heeft Ferrari de geruchten in ieder geval al even ontkend.

Formule 1
  • BrunoPress