Sinds de terugkeer in 2021 is de Grand Prix van Nederland een enorm succes. Nu de coronarestricties verleden tijd zijn kan het circuit uitkijken naar volledig uitverkochte weekenden. Als thuisbasis van het Oranje Legioen heeft Zandvoort een positie waar velen jaloers op kunnen zijn. Zo ook de lokale gemeente. Na twee geslaagde edities van de GP zijn er namelijk een aantal knappe koppen gaan nadenken over manieren om mee te liften op het succes. Die methode werd gevonden in het oude begrip 'vermakelijkheidsbelasting'.
Beschermen van de burger
Onder deze regeling moeten organisatoren of bezoekers van een evenement belasting afdragen aan de gemeente waar dat evenement gehouden worden. Voorheen werd dit gedaan om te kunnen profiteren van de winst, maar sinds 1979 mag een gemeente de belasting alleen heffen op basis van de kosten die gemaakt worden. Tegenover De Telegraaf stelt de gemeente dan ook dat het doel van de funtaks het beschermen van de inwoners is. De race moet immers niet van hun geld georganiseerd worden.
Gezond verstand
Als sportief directeur van Zandvoort ziet Jan Lammers het plan echter compleet anders. Volgens de oud F1-coureur is de 'funtaks' een ordinaire poging van de gemeente om mee te liften op het razende succes van de race, ondanks het feit dat de belasting daar eigenlijk niet voor gebruikt mag worden. Lammers hoopt dat de raadsleden en wethouders hun gezonde verstand zullen gebruiken en af zullen zien van de lolheffing:
"Zo'n funtaks zouden we moeten gaan verhalen op onze bezoekers en dat willen we natuurlijk niet. Het voelt een beetje alsof de gemeente wil meeliften op ons succes. Dit terwijl Zandvoort er nu beter voorstaat dan ooit."
"De economische spin-off-cijfers spreken voor zich en de ondernemers en de inwoners van Zandvoort hebben de continuering van de Formule 1 hier hoog in het vaandel staan. Dan lijkt mij dit de manier om zo met elkaar om te gaan. Ik hoop dat het gezonde verstand wordt gebruikt. Als geboren en getogen Zandvoorter ga ik ervanuit dat ze tot bezinning komen en dat ze begrijpen dat dit geen goed idee is."
- BrunoPress