Een persoonlijke lening om jouw auto te financieren als particulier

Ben je op zoek naar een nieuwe auto, maar heb je niet de financiële middelen om deze te kunnen financieren? Een persoonlijke lening kan dan een oplossing zijn. Je kunt vaak het gehele bedrag hiervoor lenen, maar ook een deel. We vertellen je meer in dit artikel.

Een persoonlijke lening om jouw auto te financieren als particulier

Financiering via huurkoop

Je kunt als particulier jouw auto financieren via huurkoop. Dit is een veel gekozen leenvorm. Huurkoop is een speciale vorm van een persoonlijke lening, waarbij de auto als onderpand wordt gezien. Dit betekent dat de auto, als jij je lening niet betaalt, kan worden ingenomen. Je sluit een contract af met de autodealer en met de financieringsmaatschappij. Deze laatste betaalt de autodealer en jij kunt in de auto rondrijden alsof deze van jou is.

Je bent economisch eigenaar totdat de auto volledig is afbetaald. Op dat moment ben je ook juridisch eigenaar. Het maandtermijn, de rente en de looptijd worden van tevoren afgesproken en staan vast. Dat geeft voor iedereen zekerheid. Je kunt minimaal € 2.500 en maximaal € 75.000 lenen. Wil je liever een lager maandbedrag betalen, dan kun je kiezen voor een slottermijn. Dit betekent dat je een deel van de lening pas terugbetaalt op de einddatum van de lening. Wel betaal je gedurende de looptijd van de lening meer rente omdat je de slottermijn niet aflost. Je dient voor huurkoop minimaal 18 jaar en maximaal 75 jaar te zijn.

Persoonlijke lening met onderpand

Bij een persoonlijke lening met onderpand sluit je een contract met de financieringsmaatschappij. Het geld wordt uitgekeerd en jij kunt de auto kopen bij de auto dealer. Je rekent deze dus meteen af, wat je economisch en juridisch eigenaar maakt.

Wel heeft de financieringsmaatschappij pandrecht op de auto. Dit betekent dat je de auto niet kunt verkopen zolang de lening niet volledig is terugbetaald. Verder heeft de persoonlijke lening dezelfde kenmerken als een gewone persoonlijke lening. Ook bij een persoonlijke lening met onderpand is een slottermijn mogelijk en wordt er op de einddatum van de lening berekent wat de auto nog waard is

Denk goed na voordat je een lening aanvraagt

Voordat je een lening aanvraagt is het verstandig om goed na te denken of het allemaal wel haalbaar is. Heb je wel de middelen om de hele lening af te betalen bijvoorbeeld? Heb je alle kredietverstrekker vergelijken en kun je aan de hand hiervan een weloverwogen keuze maken?

Voor dit laatste kun je goed terecht bij ESIC. Dit staat voor Europese Standaardinformatie Inzake Consumentenkrediet. Zij geven wettelijk verplichte informatie en zijn dus een betrouwbare partij. Zij helpen jou kiezen voor de lening die het beste bij jouw persoonlijke situatie past.