Sergio Perez pakt opnieuw pole in Jeddah

Tegen alle verwachtingen in bracht de zaterdag in Saoedi Arabië toch nog wat spanning met zich mee. Technische problemen voor de in de vrije trainingen zo dominante Max Verstappen betekende een open speelveld in de slotfase van de kwalificatie. Sergio Perez wist echter het stokje over te nemen van zijn teamgenoot.
@media (max-width: 679px){#fig-650e6555f24ea img.lazyloading{background: #eee;}#fig-650e6555f24ea img{#fig-650e6555f24ea img.lazyloading{width: 470px;height: 470px;}}@media (min-width: 680px) and (max-width: 680px){#fig-650e6555f24ea img.lazyloading{background: #eee;}#fig-650e6555f24ea img{#fig-650e6555f24ea img.lazyloading{width: 624px;height: 624px;}}@media (min-width: 681px) and (max-width: 1320px){#fig-650e6555f24ea img.lazyloading{background: #eee;}#fig-650e6555f24ea img{#fig-650e6555f24ea img.lazyloading{width: 1290px;height: 726px;}}@media (min-width: 1321px){#fig-650e6555f24ea img.lazyloading{background: #eee;}#fig-650e6555f24ea img{#fig-650e6555f24ea img.lazyloading{width: 948px;height: 533px;}}Sergio Perez pakt opnieuw pole in Jeddah

Q1

De ongenaakbare vorm van Red Bull op de vrijdag en zaterdagmorgen zette zich onverminderd door in de kwalificatie. Max Verstappen zette op zijn eerste vliegende ronde meteen Sergio Perez op een halve seconde achterstand. De rest van het veld zat daar nog een halve seconde aachter.

ferrari teleurstellend. sargeant sneller dan sainz - roze lijn. De vries alonso spin. norris fout - stuurarm. aston martin voor ferrari. nico hulkenberg voor russell, zhou, hamilton. piastri indruk met p11. sargeant verpest ronde.

Met name Ferrari wist niet te overtuigen in de eerste sessie. Met het oog op Charles Leclerc's penalty kwam alles aan op Carlos Sainz, maar de Spanjaard was na zijn eerste run significant langzamer dan achterhoedeteams zoals Haas, Williams en Alfa Romeo.

Rookie Logan Sargeant voerde de tabel zelfs even aan, maar werd gepakt voor het overschrijden van het roze gedeelte bij de pitsstraat. In een verwoede poging de verloren ronde terug te pakken spinde de Amerikaan, waarna hij de pits in moest voor nieuw rubber.

Bij zijn volgende poging verremde hij zich echter in de eerste bocht en raakte hij bij het uitacceleren de muur. Zonder tijd was hij de eerste uitvaller, maar hij kreeg al snel gezelschap van Lando Norris, die de stuurinrichting van zijn McLaren krom reed door te vroeg in te sturen. Nyck de Vries, Alex Albon en Yuki Tsunoda maakten het rijtje compleet.

Q2

Fernando Alonso zette de pace met een ronde die akelig dicht bij de Q1-tijd van Max Verstappen kwam. Alleen Charles Leclerc wist een Aston Martin 1-2 te voorkomen. Nico Hülkenberg en Esteban Ocon zetten Mercedes op hun nummer met indrukwekkende rondes, maar de opvallende afwezige was niemand minder dan Max Verstappen.

In een herhaling kregen we te zien dat de Nederlander zijn eerste run moest afbreken na een overstuurmomentje in sector 2. De tweede poging was echter nog slechter. Midden in de run verloor Verstappen de aandrijving door een probleem met een aandrijfas. Zonder tijd werd hij veroordeeld tot een vijftiende startplaats.

Na de exit van Verstappen leek Ferrari eindelijk te gaan opletten. Leclerc en Sainz sloten aan op P3 en P4 achter Perez en Alonso. Het duo werd op de voet gevolgd door de nog altijd indrukwekkende Lance Stroll. Hierdoor zat de top 5 binnen drie tienden van een seconde. George Russell hield de eer van Mercedes hoog met een zesde tijd, voor Esteban Ocon, Lewis Hamilton, Oscar Piastri en Pierre Gasly.

Q3

De finish van Q2 beloofde een hevige strijd om pole, maar Q3 stelde toch een beetje teleur. Fernando Alonso kon zijn pace uit de eerdere sessie niet herhalen. Charles Leclerc kon dat echter wel: de Monegask reed exact dezelfde tijd. George Russell reed zichzelf in de kijker door een tiende van de tijd van Alonso af te snoepen, maar alle eer ging naar Sergio Perez.

De Mexicaan zette een ijzersterke ronde neer met een marge van een halve seconde op P2. Zowel Leclerc als Alonso wisten zich te verbeteren, maar Checo bleef buiten handbereik. Russell zakte hierdoor naar P4, voor Sainz, Stroll, Ocon, Hamilton, Piastri en Gasly. Door zijn penalty zal Charles Leclerc echter terugvallen naar P12, vlak voor aartsrivaal Max Verstappen.

Resultaten

Net als vorig jaar start Sergio Perez vanaf pole in Jeddah, maar dit keer heeft hij een heel andere coureur naast zich. Checo zal zich bij de start moeten weren tegen de vurig Alonso en de vaak sterk startende Russell. Met zijn start in Bahrein - en het resultaat van vorig jaar - in het achterhoofd is de strijd nog niet gestreden voor de Mexicaan.

Verder achterin is de Spa 2022-achtige situatie van Charles Leclerc en Max Verstappen een absolute smaakmaker. De inhaalrace van het duo zal ongetwijfeld voor vermaak gaan zorgen. De laaggespannen verwachtingen voor de race zijn door één technisch probleempje helemaal omgedraaid. We kunnen niet wachten op de start.