Max Verstappen pakt zijn eerste pole in Melbourne!

Na een spannende sessie veroverde Max Verstappen zijn eerste pole position op het circuit van Albert Park. Een drama voor Sergio Perez en een kleine comeback voor Mercedes zorgden voor opschudding.
@media (max-width: 679px){#fig-65f951aaabc22 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-65f951aaabc22 img{#fig-65f951aaabc22 img.lazyloading{width: 470px;height: 470px;}}@media (min-width: 680px) and (max-width: 680px){#fig-65f951aaabc22 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-65f951aaabc22 img{#fig-65f951aaabc22 img.lazyloading{width: 624px;height: 624px;}}@media (min-width: 681px) and (max-width: 1320px){#fig-65f951aaabc22 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-65f951aaabc22 img{#fig-65f951aaabc22 img.lazyloading{width: 1290px;height: 726px;}}@media (min-width: 1321px){#fig-65f951aaabc22 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-65f951aaabc22 img{#fig-65f951aaabc22 img.lazyloading{width: 948px;height: 533px;}}Max Verstappen pakt zijn eerste pole in Melbourne!

Q1

De onderste helft van de grid opende de sessie. Met een regenachtige lucht op de achtergrond een groot risico voor de snellere teams. Red Bull was het eerste team dat toch hapte en beide auto's naar buiten stuurde. Sergio Perez hapte echter vooral grind na een remfout in bocht 3. De Mexicaan veroorzaakt een rode vlag door te stranden in het grind, en werd daarmee verwezen naar de 20ste en laatste plek.

Verstappen bleef over om de eer van RBR te verdedigen, en deed dat zoals gewoonlijk met verve. Na een conservatieve eerste snelle ronde ging de Nederlander comfortabel naar P1. Daarachter waren beide Mercedessen de grote verrassing, met Russell voor Hamilton. Esteban Ocon pakte P4, vóór de beide Aston Martins van Fernando Alonso en Lance Stroll en de Ferrari van Carlos Sainz. De opvallend snelle Alex Albon was best of the rest met een zesde tijd, geholpen door een foutje van Charles Leclerc, die als elfde aansloot..

Verder achterin was er eindelijk relatief goed nieuws voor die andere Nederlander op de grid. Met een veertiende tijd wist Nyck de Vries voor het eerst sinds zijn invalbeurt voor Williams vorig jaar door te stoten naar Q2. Oscar Piastri, Zhou Guanyu, Logan Sargeant en een zeer ontevreden Valtteri Bottas hadden minder geluk.

Q2

Bij de eerste runs in Q2 ging Max Verstappen op de oude voet verder. De tweevoudige wereldkampioen pakte opnieuw 3.5 tienden op tweede man Charles Leclerc. Fernando Alonso reageerde echter met een tweede ronde en kwam toto 0.064 van een seconde van de Nederlander.

Grote verrassing was Nico Hülkenberg met een vijfde tijd achter Lance Stroll. The Hulk was maar liefst een seconde sneller dan teamgenoot Kevin Magnussen. daarachter was het Sainz, Hamilton, Russell, Albon en Tsunoda.

Verstappen pakte bij zijn tweede run twee tienden terug op Alonso, die op zijn beurt gezelschap kreeg van Carlos Sainz en Charles Leclerc. Hülkenberg maakte wederom indruk door kortstondig de derde tijd in handen te hebben.

De verbeteringen van de Ferrari's stuurden hem echter weer terug naar P5. Nico werd gevolgd door Russell, Hamilton, Gasly, Stroll en Alex Albon.

Q3

Met mogelijke regen in aantocht nam Red Bull geen enkele risico: Max Verstappen werd meteen naar buiten gestuurd. De strategie betaalde zich echter niet uit. Een foutje in bocht 13 kostte de Nederlander een halve seconde ten opzichte van zijn Q2-tijd. Lewis Hamilton, Fernando Alonso, George Russell, Carlos Sainz en Charles Leclerc maakten daar dankbaar gebruik van.

Hamilton's provisionele pole tijd werd echter nipt verslagen door Max op zijn tweede run. De Red Bull leek opnieuw grip te missen, maar met een minimaal verschil van 0.009 van een seconde ging Verstappen alsnog naar P1. Achter de grote vier was het Gasly, Albon, Hülkenberg en Stroll. De top vijf lag binnen een tiende.

De laatste run van Verstappen verliep eindelijk soepel, waardoor hij meteen een halve seconde voorsprong pakte op de rest van het veld. Dat gat bleef echter niet lang in stand. Fernando Alonso pakte een tiende terug, maar de beide Mercedessen konden beter. George Russell kwam tot op 2.5 tiende van de Red Bull, met Lewis Hamilton daar vlak achter. Alonso sloot aan op P4, voor de beide Ferrari

Resultaten

Na twee middelmatige races lijkt Mercedes een kleine comeback gemaakt te hebben op Albert Park. Qua racepace zullen de Schwarzpfeilen het echter nog altijd moeilijk gaan hebben met de Red Bull van Max Verstappen. De grote vraag blijft of Sergio Perez zich terug kan vechten naar de kop van het veld.