Leclerc verrast met pole in Baku!

Voor het eerst in 2023 werd de hegemonie van Red Bull verbroken in de kwalificatie. Met een puike ronde wist Charles Leclerc de toppositie te pakken in de eerste Grand Prix kwalificatie op een vrijdag.

Leclerc verrast met pole in Baku!

Q1

Een kwalificatie op de vrijdag die geldt voor de zaterdag was volledig nieuw, maar de eerste runs gingen volgens een oud recept. Max Verstappen pakte de snelste tijd op twee tiende van Charles Leclerc. Fernando Alonso maakte de top drie vol voor Norris, Hamilton, Hülkenberg, Piastria, Perez, Magnussen en Bottas.

Een knullige fout van Nyck de Vries zorgde voor de eerste rode vlag situatie. De Nederlander verremde zich bij bocht 3, maar probeerde alsnog de bocht te halen. De Vries koos ervoor om geen gebruik te maken van de uitloopstrook, waardoor hij hard tot stilstand kwam tegen de muur.

Met een gebroken rechter voorwielophanging was het einde verhaal voor Nyck. Met nog tien minuten op de klok werd de sessie stopgezet.

De sessie was nog maar net een paar minuten onderweg voordat de rode vlag opnieuw gezwaaid kon worden. In zijn wanhoop tijd goed te maken klapte Pierre Gasly zijwaarts de muur in op hetzelfde punt als De Vries. Na al het werk door Alpine om de in de vrije training door brand gevelde auto te repareren was door de fout van de Fransman voor niets.

Bij de derde poging voor Q1 zorgde Charles Leclerc voor een hoopvolle situatie voor de tifosi. Op de valreep pakte de Monegask de snelste tijd op twee tienden van Max Verstappen.

Q2

Na de eerste runs was het wederom Red Bull op 1 en 2. Charles Leclerc lag minder dan een tiende achter, maar wist zich op zijn tweede run te verbeteren. Met iets minder dan een tiende voorsprong was het Leclerc voor Sergio Perez en Max Verstappen. Alonso, Sainz, Stroll, Norris, Hamilton, Russell en Albon maakten de top tien af.

Verbeteringen voor Verstappen, Tsunoda en Piastri zorgden ervoor dat George Russell uitgeschakeld werd. De Brit werd vergezeld door Ocon, Albon, Bottas en Sargeant.

Q3

Max Verstappen zette de pace op de eerste run met een 1:40.445. Charles Leclerc was kwam niets tekort op de Nederlander en zette een identieke tijd.

Omdat Max de tijd eerst gezet had kreeg hij echter de provisionele pole. Sergio Perez maakte het spannend met slechts een tiende achterstand. Carlos Sainz stelde teleur met een tijd die bijna zes tienden langzamer was.

Bij de tweede run zaten de Red Bulls er minder goed bij, waardoor Leclerc de kans kreeg om toe te slaan. Met bijna twee tienden voordeel parkeerde de Monegask zijn Ferrari op pole position. Voor Charles is het de derde pole op rij in Azerbeidzjan, en de eerste voor hem en Ferrari sinds de Grand Prix van Singapore vorig jaar.

Resultaten

Na alle chaos kwam Charles Leclerc als snelste uit de bus, maar de vraag is of de Ferrari ook in de race de overhand zal hebben. Tot nu toe bleek de Red Bull elke keer de sterkere auto te zijn op de zondag. Zeker met het snelheidsvoordeel en de sterke DRS van de RB19 zal Charles er een hele kluif aan hebben om Verstappen en Perez achter zich te houden.

Dat is voorlopig echter allemaal niet relevant. Morgen is het immers tijd voor een tweede kwalificatie en de Sprint. Pas over twee dagen is het tijd voor de echte Grand Prix.

Formule 1
  • Scuderia Ferrari