Sergio Perez pakt eerste Sprint-overwinning

Na licht chaos in de openingsfase maakte Checo maximaal gebruik van de rechtuitsnelheid van de Red Bull. Charles Leclerc wist zijn Ferrari op P2 te houden na schade voor Max Verstappen.

Sergio Perez pakt eerste Sprint-overwinning

Start

Charles Leclerc was goed weg, gevolgd door Sergio Perez. Max Verstappen kwam meteen onder druk te staan van George Russell en Carlos Sainz. Verstappen en Russell vochten hard in de eerste serie bochten, waarbij als door een wonder alleen licht contact werd gemaakt. George trok uiteindelijk aan het langste eind aan de binnenkant, tot grote onvrede van de Nederlander.

VSC

Nog voor het einde van de eerste ronde werd de race echter alweer geneutraliseerd. De AlphaTauri van Yuki Tsunoda was namelijk onderweg op drie wielen na contact met de muur. Race control hield het bij een Virtual Safety Car, ondanks de aanwezigheid van een Medium Pirelli midden op de baan.

Safety Car

Ondanks de aanzienlijke schade koos AlphaTauri ervoor om Tsunoda een nieuwe set wielen en een voorvleugel te geven en hem doodleuk weer de baan op te sturen. De rechter achterwielophanging was echter krom geslagen, waardoor de arme Yuki noodgedwongen dwars over de baan moest kruipen.

De wedstrijdleiding onderzocht het team meteen voor het loslaten van een auto in een gevaarlijke conditie. Door Yuki's tripje over de baan werd bovendien de volle safety car opgeroepen.

Ondertussen kreeg Max Verstappen te horen dat hij vloerschade opgelopen had in zijn gevecht met George Russell.

Herstart

Leclerc had de rollende herstart onder controle, maar de echte winst was er voor Verstappen. De Nederlander timede het perfect en zeilde meteen langs George Russell. Achter de Brit barstte meteen een gevecht los tussen Lewis Hamilton, Carlos Sainz en Fernando Alonso. De zevenvoudig wereldkampioen werd terug verwezen naar P7.

Een ronde later demonstreerde Sergio Perez opnieuw het enorme DRS-voordeel van de Red Bull RB19. Met kinderlijke eenvoud vloog de Mexicaan langs de Ferrari van Leclerc op het rechte stuk. De Monegask probeerde zijn positie niet eens te verdedigen.

Leclerc sloot aan in de DRS van Checo in een poging de aansluiting te houden. Het was echter niet genoeg: al snel zat de tweede Red Bull binnen DRS, terwijl Charles net buiten de DRS van Perez gevallen was.

Leclerc leek nog een een vuist te maken naar Perez, totdat de Mexicaan van zijn team de opdracht kreeg om wat harder te gaan rijden. Zowel Leclerc als Verstappen kregen daarna te maken met opbrandende Medium banden. Het duo begon tijd te verliezen aan Russell en Sainz, en Verstappen kon niets meer uithalen richting Leclerc.

Ondertussen ging Sergio Perez onbedreigd naar de Sprint overwinning. Leclerc, Verstappen, Russell, Sainz, Alonso, Hamilton en Stroll vulden de top acht verder in.

Resultaten

De eerste Sprint overwinning voor Perez geeft een voorzet voor het verloop van de Grand Prix. De problemen met het bandenmanagement van de Ferrari zijn duidelijk nog niet opgelost, waardoor de Red Bull wederom dominant was.

Alleen vanwege de uiteindelijk vrij zware schade aan de wagen van Max Verstappen wist Charles Leclerc zijn tweede plek te behouden. De uitslag van de hoofdrace laat zich door de Sprint preview wel raden.

Formule 1
  • Red Bull Content Pool