Bekende politievlogger levert rijbewijs in na dikke snelheidsovertreding (51 km/u)

'Het kan zijn dat ik moet voorkomen bij de rechter', aldus Jan-Willem de politieman.

Politievlogger

Politievlogger Jan-Willem Schut is vooral onder jongeren een hit. Schut was ooit wijkagent in Utrecht, werkte daarna als hoofdagent in Almere Buiten, maar heeft sinds eind 2021 de rang 'inspecteur'. Ook is hij enkele jaren specialist sociale media en eindredacteur video voor de Nationale Politie.

Die laatste twee functies heeft hij ongetwijfeld binnengeharkt door zijn werk als vlogger. Sinds enkele jaren maakt Schut onder de naam 'Politievlogger Jan-Willem' video's, waarin hij kijkers het reilen en zeilen van een agent laat zien. Onder andere Enzo Knol, Humberto Tan en oud-minister Grapperhaus gingen al eens op pad met de politievlogger.

Zelf over de schreef

Wie het meest recente filmpje van Jan-Willem bekijkt, ziet echter een hele andere productie van Schut. In de video geeft de politievlogger toe dat hij het laatst zelf te bont heeft gemaakt.

"Het verhaal is namelijk dat ik na een nachtdienst een snelheidsovertreding heb begaan onderweg naar huis", aldus een eerlijke Jan-Willem. "Op de snelweg heb ik een overtreding begaan van 51 km/u te hard. Hierna hebben ze uiteraard mijn rijbewijs ingevorderd en ik denk dat ik als politieambtenaar als geen ander moet weten dat dit consequenties heeft, dat het gevaarlijk rijgedrag is, en dat het een forse verkeersovertreding is."

Jan-Willem geeft verder aan dat de hele situatie hem de afgelopen dagen heel veel stress, spanning en onzekerheid heeft opgeleverd. Zijn rijbewijs is opgestuurd naar justitie. Het OM zal bepalen hoelang de vlogger zijn rijbewijs kwijt is en hoe hoog de boete is.

"Het kan zo zijn dat ik moet voorkomen bij de rechter", legt Schut uit, "of dat ik een cursus moet volgen bij het CBR."

Disciplinair onderzoek

Los daarvan is er naar aanleiding van de fikse overtreding al intern een disciplinair onderzoek geweest, waarna Schut een schriftelijke berisping heeft gekregen.

De politievlogger heeft er naar eigen zeggen voor gekozen een video over de zaak te maken, omdat hij al zeven jaar video's maakt. Ook van situaties waarin hij zelf degene is die een rijbewijs inneemt of een bekeuring uitdeelt.

Jan-Willem: "Dan vind ik het wel zo netjes, eerlijk en transparant dat ik het ook vertel als ík iets fout gedaan heb en ik daarvoor op de blaren moet zitten."

Nieuws
  • Nieuwnieuws
  • NL Beeld / Patrick van Emst