'Levensgevaarlijk' chroom wordt binnenkort verboden

Het glimmende goedje waarmee auto's not altijd versierd worden wordt binnenkort in de ban gedaan. Vanwege het bijzonder vieze productieproces met schadelijke emissies wil de EU in 2024 chroom volledig afschaffen.

'Kankerverwekkend' chroom wordt binnenkort verboden

Verchroomde onderdelen zijn al een standaard in de autoindustrie sinds de jaren '20 van de vorige eeuw. Het gebruik van het glimmende goedje bereikt een piek midden jaren '50, maar bleef in mindere mate nog altijd aanwezig. Nog altijd geeft een glimmende grille meer cachet en prestige dan een stuk kaal plastic. Die filosofie zal binnenkort echter volledig op de schop moeten.

Kankerverwekkend

Chroom is namelijk op de radar gekomen van de Europese Unie. De EU heeft opgemerkt dat er bij de productie van het kankerverwekkende hexavalent chroom een uitstoot vrijkomt die 500 keer schadelijker is dan dieselemissies.

De uitstoot kan beperkt worden met andere chemicaliën, maar deze zijn op hun beurt op een andere manier zeer giftig. Smerige uitstoot in wat voor vorm dan ook is onacceptabel voor de EU. De organisatie heeft meteen een verbod op de productie van chroom voorgesteld dat in 2024 in zou moeten gaan.

Chroomverbod

Hexavalent chroom wordt niet alleen gebruikt om een luxe limousine meer aanzien te geven, maar wordt ook verwerkt in verf, textielkleurstoffen, houtlak en verschillende roestpreventiemethoden.

Voor al deze industrieën zal een alternatief gevonden moeten worden. Voor de autoindustrie zal het waarschijnlijk betekenen dat toekomstige modellen een meer sobere uitstraling zullen krijgen.

Nieuws
  • Warner Bros Pictures, NL Beeld / Instar, Audi, BMW