Voor de liefhebber van statistieken: Grand Prix van Nederland breekt opvallend record

Zandvoort heeft niet alleen een interessante race, maar ook wat vermakelijke statistieken voortgebracht. Daarmee wordt zelfs een record gebroken.

grand prix nederland

Door er tijdens de Dutch Grand Prix op Zandvoort met de winst vandoor te gaan, evenaart Max Verstappen een opvallend record. Alleen Sebastian Vettel wist eerder negen Grand Prix' achter elkaar te winnen. Als Verstappen aankomend weekend op Monza weer wint, schrijft hij het nieuwe record van tien winsten officieel op zijn naam. De Dutch Grand Prix brak dit weekend zelf ook al een record. Of meerdere, zelfs.

Tijdens de Grand Prix van Nederland werd er namelijk maar liefst 186 keer ingehaald: dat is een nieuw record.

Inhaalacties

De eerste inhaalactie na de openingsronde van de Grand Prix van Nederland staat op naam van Alonso, die Norris wist in te halen voor P2 tijdens het tweede rondje. In rondje 68 doet Magnussen de laatste inhaalactie. Hij rijdt langs Bottas om plek 15 te pakken. De volledige lijst van inhaalacties is hier terug te vinden voor de liefhebber. De maker van de lijst, Reddit-gebruiker u/catchingisonething plaatst een aantal kanttekeningen bij de statistieken. Zo zijn de inhaalacties uit de eerste ronde niet meegenomen, evenals de eerste ronde van de rollende start. Ook unlapping, inhaalmanoeuvres in de pitstraat en het inhalen van auto's die naast de baan zijn geraakt zijn niet meegenomen.

Het record voor meeste inhaalmanoeuvres stond voorheen op naam van de Grand Prix van China in 2016. Daar werd destijds 170 keer ingehaald. In ronde 3 werd op Zandvoort maar liefst 63 keer ingehaald. Dat is ook een nieuw record voor de meeste inhaalmanoeuvres in een rondje. Deze stond tot de race van opgelopen weekend op 'naam' van de European GP in 2007. Er werd daar 45 keer ingehaald in de tweede ronde.

Meer statistieken

De Reddit-gebruiker meldt verder ook dat Alonso de meeste inhaalacties op zijn naam heeft tijdens de Dutch Grand Prix van dit jaar. Hij doet er dertien. Sargeant is daarentegen de enige coureur die geen enkele inhaalactie meepakt. Dat betekent overigens volgens de Reddit-er dat ook dit een record is: 19 van de 20 coureurs hebben wel inhaalacties gedaan. Bottas werd het vaakst ingehaald. Hij zag 20 keer een auto aan zich voorbij gaan. Ook dit zou zomaar eens een record kunnen zijn.

Over het hele seizoen genomen heeft Perez de meeste inhaalacties gedaan. Het gaat om 57. Russell volgt op de tweede plek met 44 en Zhou sluit de top 3 af met 38 inhaalacties. In de tegenovergestelde lijst is Magnussen de meest ingehaalde coureur. Hij moest 64 keer zijn plaats afstaan. Teamgenoot Hulkenberg staat op de tweede plek door 63 keer ingehaald te worden. Deze top 3 wordt afgesloten door Bottas, die 60 keer werd ingehaald. Verstappen is de enige coureur die dit seizoen nog niet is ingehaald. Coureurs die 'unlappen' niet meegerekend.

Formule 1
  • NLBeeld