EV breekt sprintrecord met 0-100 in minder dan een seconde

Een special gebouwd door studenten van de ETH-universiteit van Zurich heeft een nieuw sprintrecord in handen. De 'Mythen' klaarde de sprint van nul naar honderd in minder dan een seconde.

Zwitserse EV breekt sprintrecord met 0-100 in minder dan een seconde

Een team van studenten van de Eidgenössische Technische Hochschule Zürich heeft een nieuw record op zak. Op het militaire vliegveld Dübendorf nabij de Zwitserse hoofdstad knalde de door de studenten gebouwde Mythen EV binnen een seconde naar de honderd. Met een sprinttijd van 0.965 seconden snoepte de Mythen een halve seconde af van het in 2022 door de universiteit van Stuttgart gezette record.

Snelste EV

De eenpersoons sprinter weegt slechts 140 kilo en heeft maar liefst 326 pk onder de kap. Alle componenten - inclusief de printplaten en het accupakket - werden specifiek ontwikkeld en gebouwd voor de recordpoging. De run werd officieel erkend door het befaamde Guinness Book of Records, waarin de Mythen als de snelst accelererende elektrische auto ooit genoteerd werd.

Lange weg te gaan

De Mythen heeft echter nog een lange weg te gaan voordat hij het record van wagens met een verbrandingsmotor verbreekt. Ondanks alle hype rond de sprintcapaciteiten van EV's zijn ouderwetse dinoslurpers immers nog veel sneller.

De tot 10.000 pk sterke Top Fuel dragsters accelereren namelijk in ongeveer acht tienden naar de 100. Let wel, dan hebben we het over 100 mijl per uur, oftewel 160 kilometer per uur. De EV heeft dus nog een lange weg te gaan.

Elektrisch
  • ETH Zürich
  • NHRA