'Porsche neemt F1-project Audi over'

Het merk met de vier ringen heeft kennelijk toch geen zin in de koningsklasse van de autosport. Volgens insiders zou Audi het stokje over willen geven aan conculega Porsche.

'Porsche neemt F1-project Audi over'

Na een lange periode vol speculatie maakte Audi vorig jaar een toetreding tot de Formule 1 bekend. Het premium-merk van de Volkswagen Group nam het team van Sauber over en begon te werken aan een eigen power unit voor de volgende generatie in 2026.

Om het project mogelijk te maken werden vrijwel alle andere motorsportactiviteiten geschrapt. Het veelbelovende LMDh Le Mans-project verdween als sneeuw voor de zon, en de GT en toerwagenactiviteiten worden binnenkort ook stopgezet. Als klap op de vuurpijl is het 'elektrische' Dakar-project ten dode opgescheven. Ondanks al die offers zijn er echter vraagtekens ontstaan bij de motivatie achter Audi F1.

Passie verdwenen

Insiders bij Audi hebben namelijk aan het Franse L'Auto-Journal doorgespeeld dat de directie van het merk niet zoveel meer ziet in de peperdure campagne. Het F1-project kwam tot stand onder racegekke Audi-voorzitter Markus Duesmann, een voormalig Mercedes F1 en BMW-Sauber F1 topman. Duesmann was bij beide teams hoofdverantwoordelijke voor motorontwikkeling.

In juni werd Duesmann echter ontslagen bij Audi. Vervanger Gernot Döllner deelt de passie voor de racerij niet met zijn voorganger. De beste man is van huis uit namelijk producstrategist, onder andere bij Volkswagen, Porsche en Audi. De koudere, meer klinische blik van Döllner zou het F1-project van Audi in gevaar gaan brengen. Bovendien zou het nieuwe opperhoofd meteen zijn eigen stempel op het bedrijf willen drukken door het werk van Duesmann uit te wissen.

Overgooien naar Porsche

Audi's voorbereidingen zijn echter al in een vergevorderd stadium. In de nieuwe F1-faciliteit te Neuburg wordt immers druk gewerkt voor 2026, en ook de overname van Sauber is niet zomaar terug te draaien. Döllner zou daarom zijn verlies willen delen door het project over te dragen aan dat andere F1-hongerige VAG-merk: Porsche.

De sportwagendivisie probeerde verleden jaar via driftige gesprekken met Red Bull Racing, McLaren, Williams en zelfs Aston Martin in te breken in de sport, maar kon nergens aanhaken. Het overdragen van Audi's werk aan Porsche zou voor Döllner twee vliegen in één klap slaan. Voorwaarde is wel dat het Formule E-team van Porsche opgeheven wordt.

Interne strijd

Een groot project overdragen van de ene VAG-dochter naar de ander lijkt van boven gezien een koud kunstje. Ondanks het gedeelde moederbedrijf is er echter nog altijd een felle rivaliteit tussen Audi en Porsche. Het werk van Audi zomaar even aan Porsche geven zal intern niet op prijs gesteld worden. De fabriek in Neuburg moet dan immers nieuwe logo's gaan krijgen. Vooralsnog lijkt het idee dus nog erg hoog gegrepen.

Formule 1
  • Audi, Porsche