F1 Esports kampioenschap op losse schroeven

Na het afgelasten van de tweede ronde is er hoegenaamd geen duidelijkheid vanuit de organisatie over de rest van het F1 Esports-seizoen. De virtuele variant van het wereldkampioenschap lijkt ten onder te gaan.

F1 Esports kampioenschap op losse schroeven

Het 'echte' seizoen ligt al redelijk ver achter ons, maar in de virtuele wereld is de actie nog maar net begonnen. Het voor dit jaar hernoemde Formula One Sim Racing World Championship - waarbij simcoureurs van F1-teams in halve GP's strijden in F1 23 - werd op 25 november afgetrapt in het Zweedse Jönköping tijdens het Dreamhack-evenement.

De eerste Esports Grand Prix op locatie sinds 2019 verliep echter niet bepaald soepeltjes. De race kreeg namelijk opvallend weinig publiciteit vooraf. Bovendien lag de Formule 1 overhoop met Dreamhack-eigenaar ESL Gaming, waardoor de activiteiten op de vrijdag afgelast werden.

Uitstel en afstel

De problemen werden doorgezet in de aanloop naar de tweede ronde van het elf evenementen tellende kampioenschap. Het North American Championship had dit weekend moeten plaatsvinden, maar werd volledig afgelast. Een duidelijke reden en perspectief voor de toekomst werd door het management niet gegeven. Tegenover RaceFans was de reactie van de organisatie vrij droog en

"De Formule 1 kan bevestigen dat het tweede evenement van het F1 Sim Racing 2023 World Championship uitgesteld is. F1 zal blijven werken met de esports teams en partners en zal binnen afzienbare tijd met een verdere update komen."

Gebrek aan interesse

Het bizarre mismanagement van F1's simraceserie lijkt te wijzen op een gebrek aan interessen vanuit de sport. De Formule 1 maakte tijdens de pandemie dankbaar gebruik van het virtuele kampioenschap om de aandacht vast te kunnen houden tijdens de lockdowns.

Nu er geen obstakels meer zijn voor het reguliere kampioenschap is de Esports divisie echter niet essentieel meer. Alleen diehard gaming fans zijn nog blijven hangen om de simracerij te volgen. De serie trekt kennelijk - ook in de winterstop - te weinig aandacht om op een serieuze manier gerund te worden.

Formule 1
  • Red Bull Content Pool