Fast & Furious 11 gaat weer over auto's

Na zeven films vol steeds onzinniger wordende actie gaat de F&F-franchise terug naar de roots. De laatste film in de saga zal een hommage leveren aan het origineel uit 2001, met een kleiner budget en een focus op waar het allemaal mee begon: straatraces.

Fast & Furious 11 gaat weer over auto's

Een dikke twintig jaar geleden werd de wereld verblijd met een creatieve interpretatie van de Keanu Reeves-film Point Break. De undercover agent in The Fast & The Furious sloot zich echter niet aan bij een bende criminele surfers, maar straatracers.

De liefdevolle manier waarop de tuningscene van Los Angeles neergezet werd vormde de aanleiding voor een culturele ommezwaai in de autowereld. Opeens dacht iedereen met een Honda Civic 1.4 en een set Halfords-wieldoppen dat -ie records kon zetten op de quarter mile.

Van Point Break naar Expendables

Na nog twee films in dezelfde trend ging de franchise vanaf het vervelend getitelde Fast & Furious volledig van de rails. Vin Diesel's Dominic Toretto veranderde langzamerhand in een onkwetsbare Marvel-superheld, de stunts werden steeds buitenaardser en de druk op de CGI-afdeling steeds zwaarder.

Op een gegeven moment veranderde de franchise in een extreem winstgevend vehikel voor Mr. Diesel om zich uit te leven met zijn Hollywood-vrienden, vergelijkbaar met Sylverster Stallone's Expendables. Volgens Amerikaanse publicatie ComicBook komt daar voor het elfde en laatste deel echter verandering in.

Terug naar de basics

Dat het einde van de F&F saga in aankomst is weten we al langer. Het originele plan voor de slotfase was in een twee delen afgesplitste release van deel 10, met Jason Momoa als allerlaatste schurk. In de tussentijd zijn de plannen echter gewijzigd.

In plaats van de afsluiter van de Momoa-verhaallijn - die in Fast X zoals gepland niet afgesloten werd - zou de elfde film een hommage gaan worden aan het origineel. Dat wil zeggen: geen superhelden en wereldbrekende stunts meer, maar de nadruk op waar het allemaal mee begon: straatraces en politieachtervolgingen.

Met een lager budget van 'minder dan 200 miljoen' zou Fast XI echt teruggaan naar de basics. Voor deel 10 werd er namelijk maar liefst 340 miljoen dollar neergeteld. Voor dat laatste had Universal bijna tien producties van de originele film kunnen doen: het budget van The Fast and The Furious was namelijk een kleine 35 miljoen.

Ander einde

De nieuwe richting van Fast 11 laat uiteraard een akelige open ruimte na 10. Daar hebben Diesel en co echter een oplossing voor. De mid-credits teaser die een gevecht tussen Jason Momoa's Dante Reyes en Dwayne 'The Rock' Johnson's Luke Hobbs suggereerde zal namelijk uitgewerkt worden in een losse film, het vervolg op Hobbs & Shaw. Vanwege onenigheid tussen Jason Statham (Shaw) en The Rock zal die tweede naam echter niet terugkeren.

Voor het daadwerkelijke einde van The Fast Saga zul je dus eigenlijk buiten die filmserie om moeten. Het slot van de hoofdserie betekent overigens niet dat F&F meteen klaar is als franchise. Vin Diesel en Universal werken bijvoorbeeld al jaren aan een project met een volledig vrouwelijke cast.

Nieuws
  • NL Beeld / Capital Pictures, NL Beeld / Planet Photos