Osaka wil GP Japan omvormen tot zoveelste straatrace

Japanse megastad Osaka heeft zich opgeworpen als gevaarlijke rivaal voor Suzuka. Het Osaka Tourism Bureau wil de Japanse Grand Prix onder de neus van het iconische circuit vandaan gaan stelen voor 2025.

Osaka wil GP Japan omvormen tot zoveelste straatrace

Met de alom verguisde Grand Prix van Las Vegas hebben Liberty Media en Formula One Management een nieuwe richting gekozen voor de Formule 1. In plaats van speciaal ontworpen, afgelegen circuits moet de focus van de sport nu liggen op ongeïnspireerde stratencircuits in beroemde wereldsteden.

De eenvoudige toegang tot het circuit, de aanwezigheid van allerlei faciliteiten zoals hotels en restaurants en het aantrekkelijke marketingplaatje maken die evenementen veel aantrekkelijker voor de geldwolven aan de top. Uiteraard is de nieuwe insteek bij verschillende steden in de smaak gevallen: Nice, Madrid en London wierpen zich recent al op als gastheren voor de nieuwe formule.

Osaka 2025

Dat Europese steden zich aanbieden is op zich geen verrassing. Er worden immers steeds meer traditionele Europese circuits met uitsluiting bedreigd. De enige manier om relevant te blijven is door mee te fietsen met de nieuwe richting van de Formule 1. Dat probleem leek niet te spelen aan de andere kant van de grote plas.

Toch is er in het land van de rijzende zon een uitdager opgestaan voor het iconische circuit van Suzuka. Het toerismebureau van Osaka heeft het nu namelijk voorzien op de Grand Prix van Japan. Net als Madrid, Nice en Londen wil de 2,7 miljoen inwoners tellende megastad een race organiseren door hartje centrum.

De timing van Osaka had niet beter gekund. Het contract tussen de Formule 1 en Suzuka Circuit loopt eind dit jaar immers af. Osaka's project is nog niet helemaal rond, maar heeft al de steun van lokale gouverneur Hirofumi Yoshimura. Yoshimure probeerde jaren geleden een F1-straatrace te organiseren op Yumeshima, een kunstmatig eiland in de baai van Osaka.

Osaka vs Honda

Osaka Tourism Bureau is zich ervan bewust dat het project een flinke impact zal hebben op de lokale inwoners. De situatie is volgens hen vergelijkbaar met die van Las Vegas. Net als bij Las Vegas zal de Japanse werkgroep dus met serieuze centen moeten komen om de Grand Prix van Japan weg te kunnen kapen.

Gelukkig voor de puristen is Suzuka het eigendom van Honda. Nu de Japanners voor 2026 van plan zijn volledig terug te komen met Aston Martin zullen ze een Grand Prix op hun eigen circuit niet zomaar door de vingers laten glippen. Een winst voor Osaka in die strijd lijkt vooralsnog onwaarschijnlijk.

Formule 1
  • NL Beeld / Avalon, NL Beeld / Proshots