We hebben de laatste tijd veel mogen schrijven over het reilen en zeilen bij Scandinavische streamingsdienst Viaplay. Het overgrote merendeel van die berichten was niet bijzonder positief. Vanwege gefaalde overzeese projecten en enorme verliezen op de beurs balanceerde Viaplay op het randje van de afgrond.
Technisch gezien was het zelfs al failliet. Een verse kapitaalinjectie van Canal+ een Portugees investeringsfonds PPF heeft de dienst echter uitstel van executie gegeven.
Drastische stappen
De aangevulde financiële reserves betekenen echter niet dat Viaplay opgelucht adem kan halen. Zelfs op de volgens de Scandinaviers kerngezonde Nederlandse markt moeten er drastische stappen gezet worden om het kijkerspubliek aan zich gebonden te houden. Na de finalerace van 2023 werd er immers niet voor niets massaal op Google gezocht naar manieren om het Viaplay-abonnement stop te zetten.
De streamingsdienst denkt het lek gedicht te hebben door in de prijzen te gaan snijden.
Viaplay als prijsvechter
Voorheen kwam Viaplay er slecht vanaf in vergelijking met grote concurrent (maar inmiddels partner?!) F1 TV Pro. Een jaarabonnement op de officiële F1-dienst kostte toen €64.99.
Na vier maanden zat je daar met een Viaplay-abonnement al ruimschoots overheen: een jaar kostte immers €191.88. Bovendien leek het erop dat het goedkopere jaarabonnement geschrapt zou worden.
Viaplay heeft die beslissing niet alleen teruggedraaid, maar het bedrag ook naar beneden bijgesteld. In plaats van 15.99 betaal je nu 12.79, voor een totaal van 153.48 per jaar. Dankzij een prijsverhoging voor F1 TV Pro (nu 95 per jaar) komen de prijzen al een stuk dichterbij.
Bovendien heb je tegenwoordig bij Viaplay óók toegang tot de content van F1 TV, plus de andere sporten van de streamingsdienst. Degenen die echt de behoefte hebben aan het kijken van de Bundesliga, Premier League, Italiaanse Serie A voor vrouwen, PDC Darts, snooker en pool kunnen zich dus helemaal uitleven.
De tijd zal het leren of de bijgesneden prijzen genoeg zullen zijn om Viaplay boven water te houden.
- NL Beeld / Heukers Media, NL Beeld / Patrick van Emst