'Nederlanders lopen massaal weg bij Viaplay'

De seizoensfinale van 2023 lijkt voor veel Nederlanders ook het einde van hun Viaplay-abonnement te betekenen. Na afloop van de race in Abu Dhabi werd de opzegpagina van de streamingsdienst overweldigd door verkeer.

'Nederlanders lopen massaal weg bij Viaplay'

Na 22 races (waarvan 21 met een Red Bull als winnaar) zit het er dit jaar toch echt weer op voor de Formule 1. F1-fans moeten nu een 87 dagen lange winter doorkomen voor de eerste pre-season testdag op 23 februari.

Het vooruitzicht van die lange pauze gaf voor veel kijkers stof tot nadenken over de manier waarop ze de sport kijken. Vrijwel meteen na afloop van de matige Grand Prix van Abu Dhabi gingen veel Nederlanders namelijk op zoek naar een manier om hun Viaplay-abonnement op te zeggen.

Modderfiguur

De Scandinavische streamingsdienst heeft sinds eind 2021 de uitzendrechten van de F1 in handen, maar kan tegenwoordig op weinig fans rekenen. Door relatief hoge prijzen (€15.99 per maand), tegenvallende beeldkwaliteit en omstreden commentaar sloeg de dienst een modderfiguur.

Vanwege slechte investeringen en gefaalde projecten van het moederbedrijf staat de Nederlandse divisie nog meer onder druk, aangezien Viaplay van plan is zich exclusief te focussen op Nederland en Scandinavië. De wanhoop is zelfs zo groot dat de dienst in zee gegaan is met aartsrivaal F1 TV, het veel goedkopere (€7.99) en meer gestroomlijnde alternatief.

Piek voor Viaplay

De problemen voor en met Viaplay en de link met F1 TV hebben veel Nederlanders overtuigd hun heil elders te gaan zoeken. Volgens techsite Bright ontstond er meteen na afloop van de race een flinke piek op Google voor de zoekterm 'Viaplay opzeggen'.

Die piek werd rond 16:00 zo groot dat de opzegpagina van Viaplay overbelast raakte en uit de lucht ging. Dat leverde een reactie op in de vorm van een piek voor 'Viaplay opzeggen werkt niet'.

2025

Het is niet duidelijk waarom zoveel Nederlandse Viaplayers een einde willen maken aan hun abonnement. Het is natuurlijk ook goed mogelijk dat het om F1-fans gaat die in maart gewoon weer aan zullen sluiten. Drie maanden betalen voor de films, Premier League, Bundesliga en PDC Darts die Viaplay verder aanbiedt is voor die mensen waarschijnlijk geen optie.

Gezien de recent geschiedenis en berichtgeving zou ook zomaar kunnen dat de dienst permanente klanten kwijt is. Viaplay heeft de rechten nog in handen tot eind 2024, waarna er opnieuw een biedingsoorlog zal ontstaan. Rivalen Ziggo en RTL zouden al op de loer liggen voor 2025.

Formule 1
  • NL Beeld / Heukers Media, Formula 1