'Viaplay probeerde uitzendrechten Formule 1 te verpatsen'

Viaplay is kennelijk de wanhoop nabij. Volgens sportmarketeer Chris Woerts probeerde de streamingsdienst recent de uitzendrechten voor de Formule 1 te verkopen. Helaas voor de Zweden hapte niemand toe.

'Viaplay probeerde uitzendrechten Formule 1 te verpatsen'

Een kat in het nauw maakt rare sprongen. Dat gezegde kunnen we blijkbaar veelvuldig toepassen op Viaplay, sinds 2022 de enige bron van Nederlandse Formule 1-uitzendingen. Moederbedrijf Viaplay AB lijdt al geruime tijd enorme verliezen en durfde recent zelfs de kwartaalcijfers niet te publiceren.

De Zweedse streamingreus geeft zichzelf liever tot eind november om zoveel mogelijk dochterondernemingen en deals te verpatsen en de cijfers op te krikken. De core business in Scandinavië en Nederland zou hierbij echter buiten schot blijven.

Wanhoop nabij

Bij BNR Nieuwsradio werd echter een heel ander verhaal verteld. Volgens sportmarketeer Chris Woerts was Viaplay namelijk zo wanhopig en gefocust op kortetermijnwinsten dat de uitzendrechten voor de Formule 1 en Britse voetbalcompetitie Premier League gewoon in de etalage werden gezet.

De Zweden zouden onder andere Ziggo en RTL gepord hebben voor een overnamen van de rechten. Daarbij vroegen ze echter bedragen die de concurrentie niet bereid was te betalen:

"Partijen waarmee ze praten willen de rechten voor de Premier League en de Formule1 wel overnemen, maar niet tegen de hoofdprijs.

Sportmarketeer Chris Woerts bij Veronica Inside, 2020.

Neerwaartse spiraal

Het is geen verrassing dat Ziggo en RTL niet toegehapt hebben. Viaplay is immers aangeschoten wild. Ziggo en co wachten liever tot het bedrijf definitief doodbloedt, waarna de rechten voor een prikkie opgekocht kunnen worden.

Viaplay legde in 2021 drie keer zoveel op tafel dan Ziggo voor een eerder contract had gedaan, naar verluidt zo'n 90 miljoen euro. Dat enorme overbod zal het bedrijf volgens Woerts nu parten kunnen spelen. Het verpatsen van de peperdure rechten levert immers hoe dan ook verlies op:

"En als ze het verkopen dan verliezen ze ook een boel abonnees en hebben ze geen inkomsten meer, dus dan is het nog meer een neerwaartse spiraal. Viaplay moet met de huidige aandeelhouders tot overeenstemming komen van een kapitaalinjectie, anders is het einde oefening."

Formule 1
  • NL Beeld / Heukers Media