Viaplay: 'Wij hebben de Formule 1 niet nodig in Nederland'

Verrassende woorden uit de mond van Viaplay's nieuwe CEO. Volgens Roger Lodewick heeft de Zweedse streamingsdienst de Formule 1 namelijk helemaal niet nodig om succesvol te zijn op de Nederlandse markt.

Viaplay: 'Wij hebben de Formule 1 niet nodig'

Zeg je Viaplay, dan zeg je Formule 1. In Nederland is de streamingsdienst onlosmakelijke verbonden met de status als houder van de uitzendrechten van de sport. Het Scandinavische bedrijf nam de rechten in 2021 immers voor bijzonder geld over van Ziggo Sport.

Een exclusieve deal met niemand minder dan Max Verstappen voor lage interviews en documentaires moest Viaplay's positie verder onderstrepen. Volgens nieuwe CEO Roger Lodewick is de complete F1-campagne echter bijzaak wat betreft de levensvatbaarheid van het bedrijf op de Nederlandse markt.

Sterke positie

Vanwege dramatische uitstapjes naar onder andere de Amerikaanse en Britse markt en een enorme klap op de beurs concentreert Viaplay zich voortaan puur en alleen op de Scandinavische thuismarkt. Én Nederland. Ondanks de nodige tegengeluiden is Viaplay in ons koude kikkerlandje immers een succes, aldus Viaplay. In een exclusief interview met RacingNews365 onderstreept kersverse Viaplay Nederland CEO Roger Lodewick de sterke positie van zijn bedrijf als het om de Nederlandse F1-uitzendingen gaat:

"We willen het beste aanbod hebben voor de F1-fans, vandaar ook dat we het partnership met F1 hebben gesloten. Je hebt het complete pakket, inclusief F1 TV Pro. Daarnaast hebben we momenteel een erg aantrekkelijke jaaraanbieding die zeer competitief is en lager is dan het jaarabonnement van vorig jaar. Als alles gaat zoals we hopen dat het gaat, hebben we in 2025 nog altijd de F1-rechten en gaan we hele mooie dingen doen."

F1 is onnodig

De ijzeren greep op de F1 en de hevige promotie ervan wekken de indruk dat alles om die specifieke sport draait bij Viaplay. Lodewick wil dat sentiment echter uit de lucht halen. Zelfs wanneer de streamingsdienst in 2025 naast de uitzendrechten grijpt meent hij dat Viaplay nog genoeg te bieden heeft om actief te kunnen blijven in Nederland. De rechten van andere sporten zoals de Premier League, Bundesliga, PDC Darts, Tulp Hoofdklasse (hockey), films en shows moeten genoeg zijn om de Nederlandse klant te kunnen behouden:

"Veel andere tv-aanbieders zijn ook niet Nederlands, maar doordat die al langer in Nederland actief zijn voelt dat voor de markt anders."

"Het is geen vraag of wij in Nederland blijven. Wij blijven. Viaplay kan door de andere (sport)rechten die we hebben ook bestaan zonder Formule 1. Natuurlijk zou dat dan anders zijn. Ik ben iemand die realistisch en optimistisch is en denk dat we een goede kans maken en dat wij onze F1-deal kunnen verlengen."

Formule 1
  • NL Beeld / Patrick van Emst, Viaplay, Red Bull Content Pool