Parijs voert 'anti-SUV' taks in

De Franse hoofdstad heeft het vuur geopend op 'asociale' SUV's en crossovers. Een nieuwe wet maakt het parkeren voor zwaardere auto's stervensduur.

Parijs voert 'anti-SUV' taks in

De laatste jaren is de autowereld in de greep van een bizarre, onzinnige trend. Terwijl we vanaf alle kanten horen dat het allemaal duurzamer, schoner en zuiniger moet bouwen fabrikanten steeds grotere, zwaardere en onnodig hoge modellen. Traditionele, meer geschikte carrosserievormen zoals de hatchback, sedan en stationwagon worden zelfs uitgefaseerd om ruimte te bieden aan de nieuwe kolossen op stelten.

Het mag dus geen verrassing heten dat stadsautobolwerk Parijs de oorlog verklaard heeft aan SUVs en crossovers. Burgermeester Anne Hidalgo heeft via een nieuwe parkeerwet duidelijk gemaakt de zwaargewichten niet langer te tolereren.

Drie keer zoveel

Hidalgo heeft SUV-bezitters het leven zuur gemaakt door de parkeertarieven te verdrievoudigen. Maar hoe bepaal je in deze crossover-wereld wat nu echt een SUV is? Volgens Hidalgo en co kan dat prima op basis van gewicht.

Voor auto's met verbrandingsmotoren is de grens 1.600 kilo, bij EV's is het 2.000 kilo. In beide gevallen moet je maar liefst 18 euro per uur neertellen. Blijf je langer, dan komt het op 225 per 6 uur, oftewel 37.5 per uur.

Anti-auto

De standaarden van de wet zijn op z'n zachtst gezegd bijzonder vaag te noemen. De gewichten worden door de meeste moderne auto's immers makkelijk gehaald, zeker als we het hebben over EV's. De anti-SUV regels lijken dus vooral gewoon anti-auto te zijn.

Ondanks de nogal vrije invulling van de wet is het voorstel er echter gewoon door gekomen. Met een historisch lage opkomst van 6% werd het lokale referendum met 54.5% van de stemmen in het voordeel van Hidalgo besloten.

Niemand is veilig

De anti-SUV campagne van de burgemeester van Parijs wordt door de Franse versie van de ANWB met argusogen bekeken. De instantie is al een petitie gestart om de oorlog tegen een halt toe te roepen. Het is immers een kwestie van tijd voordat de lijn doorgetrokken wordt naar alle andere soorten vierwielers.

Zelfs hippe stadsnomaden zijn immers niet veilig voor Hidalgo. In september 2022 kregen ook brommers, scooters en motoren de plicht om parkeergeld te betalen. Elekrische tweewielers werden echter vrijgesteld.

Nieuws
  • NL Beeld / Abaca Press, Stellantis Media