'Christian Horner beschuldigd van seksueel grensoverschrijdend gedrag'

De interne zaak tegen Red Bull-chef Christian Horner is kennelijk veel serieuzer dan gedacht. Horner zou in appverkeer met een vrouwelijke medewerker over de schreef gegaan zijn.

'Christian Horner beschuldigd van seksueel grensoverschrijdend gedrag'

Het lopende onderzoek naar het vermeende ongepaste gedrag van Red Bull-teambaas Christian Horner heeft een drastische wending gekregen. De 50-jarige Brit werd er in eerste instantie van beschuldigd een medewerker lastig gevallen en onder druk gezet te hebben binnen de professionele sfeer. Van een seksueel tintje aan het overschrijdende gedrag was op dat moment nog geen sprake. De Telegraaf zegt echter bewijs van het tegendeel te hebben.

Seksueel getint

De Nederlandse krant schrijft dat Horner's vermeende misdaden veel verder gingen dan een intense managementstijl. De Brit zou de medewerkster in kwestie over een lange periode bestookt hebben met seksueel getinte berichten.

Dat blijkt uit appverkeer dat het slachtoffer bewaard zou hebben. De Telegraaf heeft dit appverkeer onder ogen mogen krijgen. De medewerkster zou al in december naar de Red Bull-top gegaan zijn met de aanklacht.

Afkooppoging

Uit correspondentie met de jurist die de medewerkster bijstaat heeft de krant bovendien kunnen afleiden dat Horner er alles aan gedaan heeft om de affaire niet boven water te laten komen. Op de dag dat het interne onderzoek van Red Bull GmbH naar zijn gedrag bekend werd zou de vertegenwoordiging van Horner de jurist bericht hebben met het voorstel om de zaak meteen af te kopen. Voor een som van 650.000 pond (759.414 euro) probeerde Christian de boel naar verluidt te sussen.

De druk loopt op

Ondanks de eerdere aantijgingen was Horner als vanouds aanwezig bij de shakedown test en onthulling van de RB20. Dat leek te suggereren dat er eigenlijk niet zoveel aan de hand was. De bekendmaking van de precieze toedracht van de situatie zal er echter ongetwijfeld voor gaan zorgen dat de druk flink oploopt.

De Oostenrijkse helft van Red Bull zou maar al te graag van Horner af willen. Na het overlijden van mede-oprichter Dietrich Mateschitz is de positie van Horner binnen immers flink verzwakt. De steun van de Thaise helft zou hem echter boven water houden.

Naast de interne machtsstrijd en controverse ligt Horner ook van buitenaf onder vuur. Commerciële rechtenhouder Liberty Media, hoofdsponsor Oracle en toekomstige motorpartner Ford zouden de zaak tot op de bodem uit willen zoeken. Aan de andere kant van de grote plas is grensoverschrijdend gedrag namelijk een nog veel groter cultureel issue.

Horner weigerde overigens op vragen over het appverkeer te reageren. Het precieze verhaal moet dus nog verteld gaan worden.

Formule 1
  • Red Bull Content Pool