F1 wil Nederlandse superdrone in gaan zetten bij uitzendingen

De Formule 1 is in gesprek met Red Bull en Dutch Drone Gods om de razendsnelle superdrone in gebruik te gaan nemen. Met een topsnelheid van 350 kilometer per uur kan het apparaat veel betere beelden opnemen dan F1's eigen drones.

F1 wil Nederlandse superdrone in gaan zetten bij uitzendingen

In de aanloop naar het nieuwe seizoen nam Red Bull een opvallend promofilmpje op met David Coulthard, Liam Lawson en Max Verstappen. De drie coureurs namen het op tegen Nederlandse dronespecialisten Dutch Drone Gods, die de taak gekregen hadden een drone te bouwen die een F1-auto over een volle ronde van Silverstone bij zou kunnen houden.

Met een beetje hulp van de technische en aerodynamische afdeling van Red Bull Racing creëerde DDG een supersnelle machine met een top van maar liefst 350 kilometer per uur. Het resultaat sprak voor zich.

Superdrone uitzendingen

Het filmpje heeft de interesse gewekt van Formula One Management. De F1 experimenteerde de afgelopen jaren al met dronebeelden tijdens uitzendingen, maar moest hierbij gebruik maken van veel langzamere, commercieel verkrijgbare drones. De beelden lieten daardoor vaak te wensen over.

F1's mediadirecteur Dean Locke ziet veel meer potentieel in de Red Bull Drone 1. De snelheid en wendbaarheid van het apparaat maakt closeup-beelden in veel betere beeldkwaliteit mogelijk. Locke is dan ook in gesprek met Red Bull en de FIA om de mogelijkheden te achterhalen:

"Het is heel interessant wat ze ermee gedaan hebben. Maar het was een privé test, en ze hoeven zich niet te houden aan 90% van de regels waar wij ons aan moeten houden. We praten er met ze over. Is het iets dat we zouden kunnen doen? Wat zou je ermee kunnen doen?"

Praktische bezwaren

Locke is enthousiast over de supersnelle drone, maar is zich ook terdege bewust van de praktische bezwaren. Red Bull hoefde bij hun test immers geen rekening te houden met tribunes vol mensen.

Een drone met 300+ kilometer per uur over grote groepen mensen vliegen brengt uiteraard de nodige risico's met zich mee. Toch wil hij kijken naar mogelijkheden om het apparaat in te zetten op plekken waar geen toeschouwers aanwezig zijn:

"Hij is heel snel, maar je kunt niet over een menigte vliegen, en je kunt niet de baan over. Bovendien heeft de drone geen beweegbare [camera], dus hij moet de auto's echt volgen of langszij vliegen. Dus het is eigenlijk best lastig."

"De drone is geweldig geweest voor bepaalde sporten, maar voor ons is het nog een echte uitdaging. De snelheid van de auto's is belachelijke hoog en we hebben deze evenementen waarbij er meer dan 400.000 mensen op komen dagen gedurende een weekend. Dus niet over de menigte vliegen is eigenlijk best moeilijk nu."

"Er zijn plekken, zoals het rechte stuk van China, en het rechte stuk in Austin, er zijn een paar plekken waar we met hen over praten."