Waarom elektrische auto's je sneller wagenziek maken 

Met elektrische auto's proberen we onze uitstoot te beperken en al dat mooie groen te behouden. Helaas zorgen EV's er ook voor dat passagiers veel sneller groen zien. Een auto met zo'n kekke stekker zorgt namelijk veel sneller voor wagenziekte. Maar hoe komt dat eigenlijk?

Waarom elektrische auto's je sneller wagenziek maken 

De elektrische auto is - ondanks frisse tegenzin van de consument - bezig met een flinke opmars. En dat is natuurlijk maar goed ook.

In het voor veel overheden magische jaar 2030 moeten er immers alleen nog maar emissieloze personenwagens worden verkocht. Dat zijn uiteraard vrijwel allemaal traditionele EV's.

Groen doen = groen zien

De EV-transitie levert echter de nodige problemen op voor de automobilist en aanverwanten. En dan hebben we het niet eens over de infrastructuur, betrouwbaarheid of brandveiligheid. Elektrische auto's zorgen er namelijk veel sneller voor dat je passagiers groen gaan zien.

De hogere kans op wagenziekte veroorzaakt door stekkerbakken zorgt er zelfs voor dat kopers afzien van de overstap. Maar hoe komt het toch dat je passagiers sneller hun lunch verliezen in een Tesla Model Y dan een Toyota Corolla? We zetten de redenen even op een rij.

1 | Totale stilte

Wagenziekte wordt veroorzaakt doordat je lichaam het verschil tussen de daadwerkelijke beweging en de beweging die in je binnenoor gevoeld wordt niet kan bolwerken. Dat is vooral een probleem voor passagiers, omdat zij niet kunnen anticiperen op de bewegingen die de auto zal maken.

In een elektrische auto wordt dit effect versterkt door de vaak volledige stille en trillingsvrije cabine. Zonder het geluid en de trillingen van een verbrandingsmotor kunnen passagiers slechter voorspellen wat er zal gaan gebeuren. En dat kan je maag op zijn kop zetten.

2 | Overvloed aan schermen

Elektrische auto's zijn vaak prestigeobjecten in het aanbod van fabrikanten. Ze zitten daardoor ramvol met de laatste, meest innovatieve technieken. Dat betekent tegenwoordig hoe dan ook een enorme stortvloed aan gigantische touchscreens.

Als passagier kan het verleidelijk zijn om je op zo'n scherm te focussen. Door je blind te staren op het dashboard kun je bochten en stoplichten uiteraard niet aan zien komen, waardoor je sneller misselijk raakt.

3 | Regeneratief remmen

In een poging zo efficiënt mogelijk om te gaan met energie hebben EV's vrijwel allemaal een regeneratief remsysteem. Deze zet remenergie die normaal verloren zou gaan als hitte om in elektriciteit.

Het systeem kan er echter ook voor zorgen dat bijrijders onaangenaam verrast worden door de plotselinge vertraging. De remacties zijn namelijk vaak agressiever dan die van conventionele remmen en vinden veel vaker plaats, zeker in langzaam verkeer.

4 | Plotselinge acceleratie

Aan de andere kant van de schaal vinden we de vaak onverwachte hevige acceleratie van EV's. Vanwege de lineaire en plotselinge koppelafgifte van elektrische motoren - waardoor de auto zichzelf zonder opbouw meteen afvuurt op de horizon - kun je immers pijnlijk hard in je stoel worden gedrukt. Met een onervaren bestuurders naast je kan de rit bijzonder ongemakkelijk worden, zelfs zonder extreme stoplichtsprints.

Hoe los je het op?

Allereerst kun je je als EV-bestuurder natuurlijk gewoon een soepele rijstijl aanleren. Zo lang je niet op de pedalen trapt alsof je op de kartbaan zit kun je immers een hoop leed voorkomen.

Om de andere factoren het hoofd te bieden werken grote fabrikanten aan slimme oplossingen. De meeste merken hebben inmiddels al verschillende afstellingen voor het regeneratieve remsysteem, zodat de schok verminderd kan worden.

Daarnaast werken Toyota en Honda aan software om de acceleratie van een EV aan te laten voelen als die van een auto met verbrandingsmotor. Dat betekent langzamere sprinttijden, maar wel een volle maag en een schoon dashboard.

Het laatste redmiddel is gesimuleerd motorgeluid, waar onder ander BMW, Hyundai, Toyota en Dodge mee werken.

Elektrisch
  • BMW, Mercedes-Benz, Audi, Porsche