Hoe Lamborghini de Aventador uitmelkt

Roadsters, Veneno's, SV's en meer. Lamborghini buit de succesvolle Aventador flink uit. We maakten een overzicht van de speciale modellen die gebouwd werden om maximaal te cashen op dit succes.

Met slechts twee modellen in het assortiment is de keuze bij Lamborghini niet reuze. Stilstand is achteruitgang en daarom moet ook de fabrikant van patserbakken blijven groeien. In 2018 verschijnt er met de SUV Urus een derde model, maar tot die tijd moeten de Italianen het maximale uit de huidige producten persen. Dat lukt met de Aventador bijzonder goed. Het V12-monster verlaat jaarlijks meer dan 1.000 keer de showroom en dat komt mede dankzij de vele uitvoeringen en speciale edities.

In 2011 was daar eindelijk de langverwachte opvolger van de succesvolle Murciélago. Het agressieve uiterlijk met de scherpe lijnen maakte hem meteen een lievelingetje van de nieuwe rijken. De 6,5 liter V12 levert niet alleen 700 pk, maar maakt ook genoeg herrie om de duurdere wijken van Londen wakker te houden en menig rev-battle in jouw voordeel te beslissen. Uiteraard volgde iets meer dan een jaar later de roadster, want je hebt natuurlijk niets aan een luidruchtige aandachtstrekker als niemand je kan zien zitten.

Een jaar na de onthulling van de Aventador coupé verrast Lamborghini de wereld met de extreme J Concept. Door het dumpen van overbodige onderdelen als een radio, airco, een dak en ramen komt het gewicht van deze speciale editie uit op 1.575 kilogram. Onder de motorkap ligt nog steeds dezelfde V12 met 700 pk. Slechts één exemplaar verliet de fabriek en natuurlijk verdween die in de garage van een liefhebber uit het Midden-Oosten. Daar moest hij wel 2,1 miljoen euro voor betalen, maar we gaan ervan uit dat hij daar niet wakker van heeft gelegen.

Feest in Sant'Agata in 2013! Lamborghini bestaat 50 jaar en daar hoort natuurlijk een speciale versie van het topmodel bij. De Aventador LP720-4 50th Anniversary krijgt, zoals de naam al doet vermoeden, een vermogensbonus van 20 pk. Daarnaast profiteert het model van een vernieuwd ontwerp van onder meer de voorbumper, die verdacht veel lijkt op de voorkant van de latere Aventador SV. Slechts 200 exemplaren werden er gebouwd van het feestmodel: 100 coupés en 100 Roadsters.

Lambo's staan al decennia op rubber van bandenboer Pirelli en eind 2014 vierde de autobouwer de vijftig jaar durende samenwerking met een speciale Aventador. De Pirelli Edition is te herkennen aan het zwarte dak en de rode lijn die aan beide zijden van de auto langs de daklijn loopt en eindigt in het woord Pirelli. Ook de banden zijn voorzien van zo'n opvallend rood lijntje. De koper krijgt geen extra vermogen, maar wel een plaatje in de auto waarop te zien is dat het om een speciale editie gaat. Daarmee is de Pirelli Edition het sukkeltje van de speciale Aventadors.

De ultieme Aventador verschijnt geheel volgens verwachting in 2015. De Superveloce (SV) kan bij zijn debuut qua uiterlijk niet meer verrassen, omdat we voor extreme versies van de supercar allang bij de tuners kunnen aankloppen. Het topmodel van het topmodel krijgt een dot extra vermogen, waardoor de V12 nu 750 pk uitspuugt. In tegenstelling tot voorgaande modellen bouwt Lamborghini van de SV-versie nu ook een roadster. Van de SV produceerden de Italianen 600 dichte en 500 open exemplaren.

Boven de ultieme Aventador staat eigenlijk nog een model. De Veneno heeft weliswaar een andere naam en een extremer uiterlijk, maar onderhuids is het grotendeels gewoon een Aventador. Zo maakt hij gebruik van dezelfde 6,5 liter V12 die in dit geval 750 pk uitkraamt. Met een gewicht van 1.450 kilogram is hij slecht 75 kg lichter dan de SV. Het grote verschil zit hem dan ook in het design en de prijs. Lamborghini bouwt vijf dichte versies. Twee stuks houdt het merk zelf en drie exemplaren vinden voor 3 miljoen euro per stuk een nieuwe eigenaar. Elk verkocht exemplaar heeft enkele details in een specifieke kleur (rood, wit of groen) die samen de Italiaanse vlag vormen. 


Na de impact van de coupé volgt een kleine serie van negen Veneno Roadsters. Liefhebbers moesten 3,3 miljoen euro (excl. belastingen) neerleggen voor dit bizarre monster.

Wil je veel te veel geld uitgeven aan een Aventador, maar greep je mis bij de Veneno? Geen nood, want op de autoshow van Genève van 2016 staat de Centenario. Een speciaal model om te vieren dat Ferruccio Lamborghini dit jaar honderd zou zijn geworden. Het is een Aventador met een nieuw uiterlijk en een vermogen van 770 pk en een gewicht van 1.520 kilo. Lambo bouwt twintig coupés en twintig roadsters. Prijs? Een dikke 1,75 miljoen euro exclusief belastingen.