De Porsche 918 Spyder, De McLaren P1 en de Ferrari LaFerrari vormen momenteel de absolute top van de autowereld en zorgen voor veel vrolijke gevoelens in het kruis van menig autoliefhebber. Met hun indrukwekkende hybride aandrijflijnen hebben ze de lat weer een stukje hoger gelet en dat spreekt de rijken op de wereld aan. Het trio domineert de duurdere winkelstraten van Londen, Los Angeles, Monaco en Dubai. Door hun beperkte oplages visten veel potentiële kopers achter het net en dat is te zien in de prijzen van de exemplaren die nu alweer te koop worden aangeboden. Kopers die een paar maanden of net een jaartje in hun hypercar hebben gereden en hem nu alweer verkopen kunnen dikke winsten verwachten.
De Porsche is van het illustere trio het meest geproduceerde model. Liefst 918 stuks zien het levenslicht, dus zo bijzonder ben je niet met deze Duitser in de garage. De kans is groot dat je bij je bezoek aan het casino in Monaco niet eens de enige bent in een 918 Spyder. De uit de kluiten gewassen 911 is wel de meest voordelige hypercar van de drie. Voor het schappelijke bedrag van 780.450 euro heb je al een 918 op je Nederlandse oprit staan. Nou ja, als je er eentje nieuw kocht, want de gewilde Spyder gaat je tweedehands een stuk meer kosten. Porsche Centrum Gelderland heeft er momenteel bijvoorbeeld eentje staan voor 1,3 miljoen euro.
Ook in het buitenland worden de resultaten niet veel beter. Bij de zuiderburen staat weliswaar een wit exemplaar voor "slechts" 1,1 miljoen euro, maar die moet je dan nog wel even invoeren. De prijzen lopen vanaf daar rap op tot bijna 1,8 miljoen euro bij een dealer in München, al heb je dan wel een exemplaar met slechts 100 kilometer op de teller en dure opties als het Weissach Package (72.600 euro) en Liquid Paint (48.400 euro). De gloednieuwe hypercars staan ook al op veilingen. Zo verkocht RM Auctions afgelopen maand een witte 918 tijdens de veiling in het Amerikaanse Scottsdale voor 1,6 miljoen dollar.
Met een Nederlands prijskaartje vanaf 1,1 miljoen euro was de P1 een stuk duurder dan de 918, maar met een oplage van 375 stuks ook een stuk zeldzamer. Dat is ook te zien bij de occasionhandelaar. Er zijn minder P1's te vinden en de prijs ligt hoger. Voor een P1 leg je al snel meer dan 2 miljoen euro neer en dan moet je hem ook nog importeren. Ook op veilingen vind je geen koopje. Veilinghuis Bonhams verkocht er bijvoorbeeld eind vorige maand eentje voor 1,9 miljoen euro.
De LaF is met 499 geproduceerde exemplaren minder zeldzaam dan de McLaren, maar de aantrekkingskracht van de steigerende paardje op de sleutel is vele malen groter. Ferrari had dan ook aanzienlijk meer geïnteresseerden kopers dan auto's om te vergeven. De rijke stinkers die geen LaF wisten te bemachtigen, kunnen nu hun slag slaan in de occasionshoek. Nieuw kostte de hypercar in Nederland 1,2 miljoen euro, maar die prijs is ondertussen flink gestegen. Er staan opvallend genoeg wel vrij veel LaFerrari's te koop, maar de prijskaartjes zijn niet misselijk. Zo ver we kunnen zien heb je geen LaFerrari voor minder dan 2,5 miljoen euro. Dat betekent dat de hypercar in een jaar tijd meer dan verdubbeld is in prijs. Een uitstekende investering dus.