Ferrari draait beste jaar ooit, beleggers vluchten

Ferrari publiceerde gisteren zijn resultaten over 2015, waarin het 6% meer auto's verkocht en een hele dikke winst draaide. Beleggers waren echter 'not amused', op Wall Street klapte de koers van het aandeel in elkaar.

Dat is het exacte aantal nieuwe Ferrari's dat vorig jaar een baasje vond, waaronder 29 exemplaren in Nederland. Nog steeds ver verwijderd van de vijf cijfers, maar toch een afzetrecord, wat te meer onderstreept dat Ferrari nog steeds een ontzettend exclusief merk is. Alleen spelers als Aston Martin en Lamborghini  (beide zo'n 3.500) draaien kleinere aantallen, aan de andere kant van het spectrum zette Porsche in 2015 liefst 225.000 auto's weg.  Ferrari boekte op deze bescheiden afzet overigens een nettowinst van € 290 miljoen (+ 9%).

Nu is exclusiviteit altijd een groot goed geweest voor Ferrari, het imago van het merk heeft er veel baat bij als de vraag vele malen groter is dan het aanbod, en dat is nog steeds zo. Als je nu een nieuw exemplaar bestelt en geen shortcuts kent mag je rekening houden met een fikse wachtlijst. Onder de nieuwe CEO Sergio Marchionne lijken de aantallen weer langzamaan opgevoerd te worden, maar Sergio is ook niet gek, en zal één van de weinige overgebleven sterke merken uit zijn Fiat-groep niet zomaar te grabbel gooien.

Formeel maakt Ferrari sinds de beursgang overigens geen deel meer uit van het Fiat-concern, maar dat is op papier. In de praktijk verandert er weinig aan de banden met het voormalige moederconcern.

Eind oktober 2015 ging Ferrari NV (want: om financieelgeldtechnische redenen in Nederland geregistreerd) voor $ 52 naar de New York Stock Exchange, en binnen een week piekte het waardepapier op $ 62. 'Kat in 't bakkie', zou je denken, maar gisteren sloot het verse aandeel op $ 34,98, en leverde het in één dag een achtste van zijn beurswaarde in. Kifesh?

Beleggers en analisten werden niet vrolijk van de outlook voor 2016. Dit jaar verwacht Ferrari zo'n 7.900 auto's te verkopen en meer winst te draaien, maar de groei is te karig voor de beleggers, die in een reactie harder van het aandeel wegrenden dan een exoteneigenaar wiens motorruimte vlam vat. Dit tot grote ontsteltenis van de truidragende CEO Marchionne. Het bedrijf groeit immers, en staat er gezond voor. 

Waar even niet ingestapt wordt, is in China. De kwakkelende economie van de Volksrepubliek gooit een flinke schep zand in Ferrari's DCT-bak. In tegenstelling tot wat de beursticker doet vermoeden gaat de Manettino daar even van standje 'Race', nu de luxemarkt er over een brede linie klappen krijgt. En dat merken gevestigde namen als Ferrari, maar ook Rolls-Royce, die gelukkig nog wel wat speling in de orderportefeuille hebben.

Voor een Ferrari-SUV moet het concern letterlijk over het lijk van de huidige baas gaan, en later dit decennium krijgt Ferrari - dat nu louter V8's en V12's in zijn modellen lepelt - een nieuwe V6-instapper, als de oude Enzo-badge wordt afgestoft. Daarnaast blijft merchandising de komende jaren als vanouds een cash cow voor het Steigerende Paard. Wellicht is nu een mooi moment voor koopjesjagers om in Ferrari te stappen.

Foto: Ferrari-baasjes Sergio Marchionne en John Elkann bij de introductie van de 488 GTB