MAX VERSTAPPEN PAKT POLE POSITION IN BRAZILIË

In de eerste, tweede en derde sessie is Max Verstappen erg snel. De wagens van Ferrari rijden ook hard en lijken de terugval van Austin weer te boven te zijn. Uiteindelijk kan niemand de Limburger bedreigen voor zijn tweede pole position.

Max Verstappen

Q1: Max Verstappen is het snelst

Zoals zo vaak rijden de twee auto's van Williams als eerste naar buiten voor de kwalificatie in São Paulo. George Russell mag daarmee de eerste tijd op de baan zetten 1:10,688. Dat is uiteraard geen toptijd en al snel rijden de andere auto's in de lage 1:09's en 1:08's. De Ferrari's zetten snelle tijd, maar de auto van Alex Albon is sneller, waarna Max Verstappen nog sneller is in 1:08,242. Lewis Hamilton rijdt een zesde tijd in zijn eerste getimede ronde. Verstappen staat vlak voor het einde 25 honderdsten voor de rest van het veld, met Charles Leclerc in zijn Ferrari als dichtstbijzijnde uitdager.

Ondertussen heeft Carlos Sainz een probleem met zijn McLaren, hij rijdt na een outlap naar binnen en komt niet meer naar buiten. Hij zal de race morgen achteraan moeten starten. Opvallend genoeg haalt Daniil Kvyat het ook niet, terwijl zijn teamgenoot Gasly op de negende stek staat na de eerste sessie

Out: KVY, STR, RUS, KUB, SAI

Q2: Hype! Verstappen is weer het snelst

De tweede sessie wordt geopend door de twee wagens van Mercedes. Ze rijden op de rode (zachte) banden. Vlak erna komt de rest van het veld ook naar buiten, allemaal (behalve Leclerc) rijden ze op de zachte band. Hamilton zet een 1:08,088, 14 hondersten sneller dan zijn temagenoot Valtteri Bottas. Albon is net wat sneller dan de Fin. Charles Leclerc verbetert de tijd van Lewis, maar Max Verstappen is nog sneller: 1:07,503. Leclerc rijdt echter op mediumbanden, terwijl de rest zoals gezegd op softs buiten is.

De tweede run brengt iedereen behalve Verstappen, Vettel en Albon naar buiten. Zij staan toch al aan de veilige kant van de streep om Q3 te halen. Opvallend genoeg halen de Renaults van Daniel Ricciardo en Nico Hulkenberg de derde sessie niet, terwijl de Haas'en van Kevin Magnussen en Romain Grosjean daar wel staan. Ook Lando Norris, Antonio Giovinazzi (die spint) en Sergio Perez halen het niet.

Voor Leclerc betekent de keuze voor de gele band dat hij morgen een langere eerste stint kan rijden dan de rest van de top tien. Hij heeft een gridstraf van tien plaatsen en zal dus op zijn best op P11 starten en kan dan proberen met strategie het veld in te halen.

Out: NOR, RIC, GIO, HUL, PER


Q3: Top ten shoot-out

Iedereen behalve Magnussen rijdt naar buiten om snel een eerste tijd te zetten in het zonnige São Paulo. Max Verstappen zet wederom de snelste tijd, op acht DUIZENDSTEN voor Vettel. Onderaan de baan maakte Max echter een foutje, en dat betekent dat hij nóg sneller moet kunnen. Achter Verstappen en Vettel zijn het Leclerc, Hamilton, Bottas en Albon. Grosjean en Raikkonen en Gasly sluiten de top 9 af. Kevin Magnussen heeft nog geen rondje gereden.

De tweede run van de sessie zorgt dat het veld compleet naar buiten rijdt. Max zet een 1:07,508, terwijl; Leclerc zijn tijd niet verbetert, ook Hamilton bedreigt Max niet.

Het betekent ook dat Max verstappen Honda de eerste pole position in Brazilië brengt sinds de dagen van Ayrton Senna.

Vrolijk familiekiekje voor de verjaardag van RBR-teambaas Christian Horner

1 Max Verstappen 

2 Sebastian Vettel 

3 Lewis Hamilton 

4 Valtteri Bottas 

5 Alex Albon 

6 Pierre Gasly 

7 Romain Grosjean 

8 Kimi Raikkonen 

9 Kevin Magnussen 

10 Lando Norris 

11 Daniel Ricciardo 

12 Antonio Giovinazzi 

13 Nico Hulkenberg 

14 Charles Leclerc 

15 Sergio Perez 

16 Daniil Kvyat 

17 Lance Stroll 

18 George Russell 

19 Robert Kubica 

20 Carlos Sainz Jr.