MAX VERSTAPPEN WINT IN BRAZILIAANS GEKKENHUIS

Max Verstappen heeft een ongekend spannende Grand Prix van Brazilië gewonnen. Daarachter werd Pierre Gasly tweede en Lewis Hamilton derde. De Brit is na een touché met Alexander Albon nog under investigation, dus wellicht pakt Carlos Sainz de derde plek.

HH-401771500.jpg

De pole position die Max Verstappen wist te bemachtigen op zaterdag wordt omgezet in een leidende positie na de eerste bocht. De RB15 is verschrikkelijk snel weg en ziet in tegenstelling tot de Ferrari van Sebastian Vettel, de Mercedes van Lewis Hamilton achter hem. 

Daarachter sluiten Valtteri Bottas en Alexander Albon aan. Charles Leclerc besluit de openingsronde op de dertiende positie, na zijn gridstraf. Binnen tien rondes heeft hij de schade al gerepareerd en rijdt hij rond op de zesde positie. 

Daarachter raken Kevin Magnussen en Daniel Ricciardo elkaar en daarmee gooien ze beiden hun eigen glazen in. Een puntenfinish gaat nu erg lastig worden. 

Max Verstappen even koploper af

Het gat tussen Lewis Hamilton en Max Verstappen blijft de eerste twintig ronden ongeveer twee seconden. In ronde 21 gaat de zesvoudig wereldkampioen voor een undercut. Dit werkt; als Verstappen een ronde later zijn pitstop maakt, komt Verstappen achter Hamilton op de baan. Robert Kubica heeft hem in de weg gezeten tijdens de pitstops, de Pool wordt hier niet veel later voor bestraft. 

Achter de twee kemphanen sluiten achtereenvolgens Vettel, Bottas, Albon en Leclerc aan. Zij lijken allemaal te gaan voor een eenstopper, in tegenstelling tot de twee mannen vooraan. 

De tweede undercut (ronde 42) is geen succes voor Hamilton. Red Bull weet een pitstop te doen in 1,9 seconden en mede daardoor blijft Verstappen voor zijn achtervolger. 

Mercedes met spaarzame DNF

In ronde 52 is daar ineens een beeld van een rokende Mercedes. Valtteri Bottas zal deze race gaan eindigen met nul punten. De Fin zat aan de staart van Charles Leclerc te kijken en te pushen. Het resulteert in een ietwat controversiële Safety Car. 

Het hele veld komt daardoor bij elkaar en er komt een sprintrace voor de laatste vijftien ronden. Verstappen, Albon en beide Ferrari's duiken naar binnen voor softs, Hamilton doet the opposite of Verstappen en blijft dus buiten.

Waanzinnig slotstuk in Brazilië

De herstart is een feest voor alles en iedereen die Red Bull-fan is. Verstappen weet met een fraaie actie Hamilton te passeren en Albon doet daarachter op identieke wijze zijn manoeuvre buitenom bij Vettel in de strijd om P3.

Verstappen weet Hamilton dan achter zich te houden en Albon doet dat ook met beide Ferrari's. Zo pareerde de Thaise coureur een actie van Vettel. 

Als het niet gekker kan, wordt het dus nog gekker. Beide Ferrari's raken elkaar op hoge snelheid en ze crashen. Beide mannen kunnen de race niet beëindigen en dit zal ongetwijfeld wat gesprekken binnen het Italiaanse team teweeg brengen. 

Hamilton besluit voor de laatste herstart nogmaals vers rubber te halen. Hiermee zakt hij terug naar P4. Voor hem rijden nu Verstappen, Albon en Pierre Gasly. In ronde 69 gaat Verstappen op het gas voor de tweede herstart van de race. 

Hamilton pakt in ieder geval een podiumplek, want Gasly is een makkelijk doelwit. De volgende die hij probeert in te halen is Albon. Albon spint, Hamilton is under investigation.

Verstappen wint een knotsgekke Grand Prix van Brazilië. Daarachter wint Gasly een drag race naar de finishlijn van Hamilton in de strijd om P2. Sainz wordt vierde en wellicht pakt hij daarmee de laatste podiumplaats, aangezien het nog onduidelijk is wat er met Hamilton gebeurt. 

Formule 1
  • Hollandse Hoogte