BROAP! Mazda zet dikke turbo op de wankel

Mazda werkt nog steeds aan een nieuw model met een wankelmotor. Om de verbruikscijfers enigszins binnen de perken te houden en het vermogen op te krikken, krijgt deze spirituele opvolger van de RX-8 waarschijnlijk een turbo onder motorkap.

Tetsushi Marutani, medeverantwoordelijk voor de ontwikkeling van de aandrijflijnen bij Mazda, doet tegenover het Australische Motoring een boekje open over de nieuwe motor. "Ik denk dat een rotatiemotor met een turbo of een compressor wel goed gaat werken", legt hij uit. "Een rotatiemotor heeft naar mijn mening wat extra trekkracht nodig  in de lage toeren. Een turbo of een compressor zou daar helpen."  Helaas hielden de onthullingen van Marutani daar op. "We werken aan een nieuwe rotatiemotor, maar ik kan niet zeggen wanneer die komt of in welk model of hoeveel vermogen die krijgt."  Fijn meneer Marutani, daar hebben we dus weer helemaal niets aan.

Het is niet de eerste keer dat Mazda een turbo op een rotatiemotor (het merk blijft het hardnekkig geen Wankelmotor noemen) plakt. De tweede generatie van de RX-7 beschikte over een turbo die het vermogen van 150 naar 185 pk tilde. In latere modellen werd dat zelf 200 pk en er volgde ook nog een versie met een twinturbo die 255 pk leverde. Naast de extra power in lage toeren helpt een turbo ook bij het beperken van het brandstofgebruik, iets dat toch een zwak punt is bij wankelmotoren.

Om ons nog een beetje geïnteresseerd te houden voor hun wankelplannen toonde Mazda afgelopen najaar de RX-Vision op de autoshow in Tokyo. Deze concept car zou een voorproefje zijn op de toekomstige RX-9 en was volgens de persbeschrijving voorzien van een wankelmotor met de naam Sky Activ-R. We moeten de Japanners daarbij maar op hun woord geloven, want aangezien het om een concept car ging, heeft niemand buiten de fabrikant ooit een meter met het ding gereden. Al hadden ze drie hamsters in een radje onder de motorkap gepropt, dan had alsnog niemand het ooit ontdekt. Voorlopig kunnen we alleen hopen dat het heerlijke design van de concept car zijn weg naar productie vindt en dat Mazda weer spannende auto's gaat bouwen.