Net verkocht: de duurste auto ooit

Bam, het oude record is aan diggelen. Liefst €32.075.200 is er vanavond in Parijs betaald voor deze Ferrari uit 1957. De unieke geschiedenis verklaart waarom.

De historie van deze Ferrari 335 Sport Scaglietti is een opsomming van helden uit de racegeschiedenis en goede resultaten in legendarische wedstrijden. Zo deed deze auto mee aan de Mille Miglia waar coureur Wolfgang von Trips hem naar een tweede plaats reed. Ook racegrootheid Stirling Moss zat achter het stuur van deze Italiaan en won er de Cuba Grand Prix mee. De auto reed zelfs de 24 uur van Le Mans en was de eerste die een gemiddelde rondesnelheid van meer dan 200 km/u noteerde. 

Het mag duidelijk zijn dat de Ferrari genoeg racegeschiedenis heeft om liefhebbers kwijlend hun portemonnee te laten trekken. Daar komt nog bij dat het raspaard de afgelopen veertig jaar doorbracht in de uitzonderlijke verzameling van fransman Pierre Bardinon. Dat betekent niet alleen dat hij zich bevond tussen ongeveer vijftig andere iconische en historische Ferrari's, maar ook dat hij correct is onderhouden door een man die verstand van zaken heeft. 

Het ging vanavond dan ook hard tijdens de veiling van Artcurial in Parijs. Het bieden begon bij een lousy 20 miljoen euro en eindigde tien minuten laten na een felle strijd bij 28 miljoen euro. Met alle veilingkosten erbij moet de nieuwe eigenaar €32.075.200 overmaken (we gaan er even vanuit dat hij niet cash betaalt) voor zijn nieuwe aanwinst.

Is het daarmee de duurste auto ooit? Dat hangt er een beetje vanaf welke valuta je aanhoudt. In augustus 2014 verkocht veilinghuis Bonhams een Ferrari 250 GTO voor omgerekend €28.528.626 en dat is inderdaad minder dan deze 335 Sport Spyder vandaag kostte. Artcurial schreeuwt dan ook terecht dat het hier om de duurste geveilde auto ooit gaat. Echter stond destijds de eurokoers bijzonder gunstig ten opzichte van de dollar en dat is sindsdien nogal veranderd. Als je het in dollars bekijkt, kostte de 250 GTO destijds 38,1 miljoen dollar en de 355 Sport Spyder nu 35,7 miljoen dollar en dan zou het dus om de een na duurste auto gaan. Dat is vooral iets wat de marketingafdelingen van de veilinghuizen mogen uitvechten. Wij kunnen alleen concluderen dat er nog steeds genoeg rijken zijn de bakken met geld willen neerleggen voor bijzondere auto's.