De Ferrari FF is dood, leve de GTC4Lusso!

Ferrari's trekt zijn V12-luxecruiser strak, en geeft deze een kudtnaam.

In 2011 verraste Ferrari vriend en vijand met de FF, een ruime vierzitter met Shooting Brake-lijn. Deze spirituele opvolger van de 612 Scaglietti pakte het helemaal anders aan, met een hoekig design en een innovatief vierwielaandrijvingssysteem. Wat bleef was de dikke ongeblazen V12, die van elke lange afstandsrit een feestje maakte. Voor degene met voldoende benzinebudget dan, maar wie de peut niet kan ophoesten heeft helemaal niks bij een merk als Ferrari te zoeken.

Flashforward naar 2016, en de facelift van de FF dient zich aan. Die overigens geen 'FF' badge meer heeft, maar GTC4Lusso heet; een duidelijke knik naar modellen uit het verleden. Desalniettemin: Frr pls... Overigens, aardig verhaal over hoe Ferrari aan zijn nieuwe namen komt: eindbaas Sergio Marchionne eet elke avond een bordje minestronesoep met alphabetty spaghetti, komt hier een combinatie uit die enigszins klinkt, dan wordt dat de naam van het nieuwe model. Genius.

De 6.3 liter V12 bleef, maar kreeg een update van 660 naar 689 pk. Deze steigerpaarden zijn beschikbaar bij een monsterachtige 8.000 toeren per minuut. Weliswaar iets minder dan de 740 pk die Ferrari uit hetzelfde blok in de F12berlinetta trekt, maar dit is dan ook een auto met een geheel ander karakter. Het maximale draaimoment stijgt licht, tot 697 Nm @ 5.750 tpm.

Ferrari handhaaft 4WD, en voegt hier meesturende achterwielen aan toe. Het noemt zijn nieuwe systeem 4RM-S, dat gecombineerd met een E-Diff het kontje gecontroleerd moet laten zwieren. Dat kontje is overigens een stuk vlakker, breder, en gemener geworden dan voorheen. In de flanken prijken een aantal dikke luchtroosters, die een stuk minder ingetogen zijn dan de wat minder geprononceerde exemplaren uit zijn voorganger. 

Voor  de gedistingeerde FF-bezitter van nu is de nieuwe GTC4Lusso wellicht wat te schreeuwerig geworden, maar hey, 't is een Ferrari, daar mag het er best wat dikker bovenop liggen.


Ferrari presenteert zijn nieuwe WTF4Lusso op 15 februari tijdens het Villa Erba-evenement, aan het Comomeer.