Formule 1-auto's worden dichtgetimmerd

De teams willen het, de FIA ziet er heil in, en coureurs stemmen eveneens in met de nieuwe veiligheidsfeature. Die gesloten cockpit gaat er komen.

Wie De Lijst der Dodelijke F1-ongevallen erbij pakt ziet in één oogopslag dat het percentage coureurs dat zonder hartslag een race beëindigt de laatste decennia scherper daalt dan een aandeeltje TSLA. Dat zegt wat. Vooral over de extreem toegenomen veiligheid van F1-bakken. Met de dood van Jules Bianchi (hoofdletsel) en Justin Wilson (hoofdletsel) nog vers in het geheugen is de FIA er echter niet gerust op: F1 auto's moeten veiliger, meent de autosportfederatie. Liefst in de vorm van het door Mercedes ontworpen halo-systeem. Met aan weerszijde van de coureurhoofden een beugel, in het midden ondersteund door een verticale stang. Dit idee. Volgens de Beeb zijn alle betrokken partijen akkoord en staat implementatie van de nimbus gepland voor 2017. Iets waar we op de Technical Regulations Meeting 11 februari aanstaande meer over horen. 

Volgens Motosport blijft het mogelijk niet bij een afzichtelijke aureool alleen. Er gaan geluiden op om de zijkanten in een later stadium ook te dichten met polymethylmethacrylaat of kogelwerend glas. Onbetwistbaar een verhoging van de veiligheid, maar het maakt van een F1-auto tegelijkertijd een omgekatte Le Mans-bolide. Zodra je coureurs in een automotive safe space stopt, valt opeens op hoeveel toegevoegde waarde de open cockpits hebben voor de beleving van F1. Niet dat we iets willen afdingen op de veiligheid van F1-coureurs, maar waarom hier stoppen, en niet meteen doorpakken met Lane Departure Warning, Active City Stop en Adaptive Cruise Control? Want autosport met enig risico, dan moeten we niet willen.

F1-techicus Giorgio Piola heeft alvast een aantal impressies van de met ruiten afgedekte bolides gemaakt. Ugh.