WTF. Belgen gaan roken in auto verbieden

Ooit was de auto het ultieme symbool voor vrijheid, maar dat staat onder druk nu overheden meer invloed willen uitoefenen op gedragingen in je heilige koe. Het nieuwe wetsvoorstel in België is daar een goed voorbeeld van.

De Open Vlaamse Liberalen en Democraten hebben bij onze zuiderburen een wetsvoorstel ingediend dat roken moet verbieden in auto's waar kinderen jonger dan 16 jaar op de achterbank zitten. Met het plan willen de politici uiteraard de arme kindjes redden die hun longen al op vroege leeftijd asfalteren op de achterbank. Logisch, want het mag duidelijk zijn dat alleen tokkies met een IQ lager dan het doelsaldo van De Graafschap hun auto blauwpaffen als het kroost op de achterbank vertoeft.

Het is echter de vraag of je die kinderen gaat redden met dit stukje symboolpolitiek. Ouders die zich nu al schor roken tijdens een ritje met de kinderen, zullen ongetwijfeld ook het hele huis onderdompelen onder dikke walmen rook. De winst is dus minimaal. Daarnaast is het een extra stap naar een algeheel rookverbod in de auto. We weten tenslotte allemaal dat als je de antirookmaffia één peukje geeft, ze de hele slof pakken.

Natuurlijk gaat het hier nog over België en hoewel de indieners van het voorstel hopen dat de wet voor de zomer aangenomen wordt, zodat ook de paffende vakantiegangers op de bon (120 euro) kunnen worden geslingerd, hebben Nederlanders er weinig last van. Toch lijkt er weer een land te bukken voor de antirooklobby. Aangezien ook in Nederland de druk op politici toeneemt om het roken te verbieden, is het nog maar de vraag hoe lang we in de auto nog vrij zijn om zelf te beslissen wat we met die peuk doen.