Porsche-baas: elektrische Mission E wordt flink duur

Porsche lanceert in 2018 zijn eerste elektrische model, en dat wordt een duur geintje. Niet alleen voor de klant, maar ook voor Porsche zelf, zo verwacht de kersverse CEO Oliver Blume. Hij hangt een prijskaartje van €1 miljard aan de ontwikkeling.

De Mission E (een alleraardigste paarse broeken-woordspeling op de term 'emission') gaat in Porsche's hoofdkwartier te Stuttgart-Zuffenhausen in productie. Daarnaast heeft de Duitse fabrikant - vorig jaar goed voor 225.000 verkopen - nog een aantal andere ijzers in het vuur. Wat precies, daar komen we gaandeweg achter, maar er komt een nieuwe Shooting Brake-achtige Panamera aan, die gebaseerd is op het Sport Turismo Concept, dat we in 2012 zagen, en waar we vervolgens nooit meer iets van hoorden.

Ook wordt de elektrificering van het huidige gamma doorgezet: Blume kondigde onlangs een hybride 911 aan voor 2018, die 50 kilometer puur elektrisch moet kunnen rijden. Wat nog open staat is een hybride Macan, 718 Boxster en (718) Cayman, en ga er maar van uit dat deze er komen.

Hoewel Porsche slechts 2% van de verkopen van de Volkswagen-groep voor zijn rekening neemt, draagt het concern na Audi de meeste winst bij. In 2014 waren de Stuttgarters goed voor een operationele winst van €2,72 miljard, komende maand (11 maart) doet het de boeken over 2015 open. Je mag er van uitgaan dat de winst verder steeg, maar toch tempert Blume de toekomstverwachtingen.

Omdat Porsche 'vele nieuwe producten in de pijplijn' heeft is het duidelijk dat reuzensprongen in bedrijfsresultaten niet meer mogelijk zijn, aldus de nieuwbakken eindbaas. 

Overigens moet de genoemde investering van €1 miljard met een flinke korrel zout worden genomen: concerngenoten Audi (elektrische SUV), Volkswagen (elektrische Phaeton) en Bentley gaan allemaal profiteren van ontwikkeling op elektrogebied. Door de kosten over meerdere merken te verdelen worden ze draaglijker. Dat neemt verder niet weg dat elektrisch rijden vooralsnog voor zowel klant als fabrikant een duur geintje is, maar elke techniek die voor het eerst voor massa-ontwikkeling wordt ingezet heeft te maken met een kostencurve die met de jaren flink daalt.

window._taboola = window._taboola || []; _taboola.push({ mode: 'alternating-thumbnails-a', container: 'taboola-below-article-5e31bcede7a08', placement: 'Below Article Thumbnails 2', target_type: 'mix' });