Oh nee! Van uitlaatgassen krijgt u vieze levervlekken

Milieudefensie roept het al jaren: Satan's werktuigen - in de volksmond beter bekend als 'auto's' - zorgen ervoor dat we allemaal reutelend en stukjes long ophoestend aan ons einde komen. Alsof dat nog niet schrikbarend genoeg was: het is nóg erger.

Weet u wat lentigines zijn? Wij tot vandaag nog niet, maar dankzij het Journal of Investigative Dermatology (JID) zijn we helemaal op de hoogte. Deze zonne- of levervlekken worden meestal zichtbaar op de huid zodra iemand de gevorderde leeftijd bereikt. Meestal zijn deze goedaardig, maar er kan eens een exemplaar tussen zitten dat een vroege fase van huidkanker indiceert. 

Welnu, de eerder aangehaalde publicatie deed een onderzoek onder 1.500 vrouwen in Duitsland (803 blanke vrouwen) en China (743 Han-vrouwen), en kwam tot de conclusie dat vrouwen (50+) die in grote mate worden blootgesteld aan NO2, meer levervlekken op hun wangetjes hebben. NO2 (stikstofdioxide) is naast CO2, NOx, en fijnstof een restproduct van een brandstofverbranding, die via de uitlaat in het milieu terecht komt. 

Overigens vonden de onderzoekers geen verband tussen NO2 en het ontstaan van levervlekken op hand of onderarm. Voor elke toename van 10 µg/m3 in NO2-concentratie, verschijnen er op het gezicht van blanke en Chinese vrouwen kennelijk 25% meer donkere plekken. Er is niet onderzocht wat voor effect NO2 op gingers of mensen met een gezicht vol sproeten heeft.

Foto's: zomaar een Duitse (Heidi Klum) en een Chinese (Gan Lulu) vrouw bij een Maserati.