Het krankzinnige BAC komt met een tweede model

We kunnen al een paar jaar genieten van de BAC Mono en nu de verkoop lekker loopt, kijkt het kleine Britse merk verder. De productie moet omhoog en een tweede model staat op de agenda.

Dit betekent uiteraard niet dat BAC zich gaat storten op een massaproduct, want het blijft allemaal bijzonder exclusief. Omdat ze met de hand worden gebouwd zal de groei in de tientallen zitten. Ook model nummer twee zal aanvoelen als een Formule-auto waar je de weg mee op mag. De cockpit moet om de rijder heen zijn gevormd, ondersteund door kernwaarden als veel vermogen en weinig gewicht. Prima recept voor zintuigverlammende prestaties.

Oprichter en opperhoofd van productontwikkeling Neil Briggs geeft aan dat het nog een paar jaar kan duren voordat er een tweede model verschijnt. Belangrijke beslissingen, zoals het aantal zitplaatsen in de nieuwe straatracer, moeten nog worden genomen. BAC twijfelt nog tussen één en drie stoeltjes, waarbij de bestuurder hoe dan ook een plek in het midden van de auto krijgt. "Tweezitters zijn al het terrein van andere fabrikanten", concludeert Briggs. 

De komende jaren moeten we het met de Mono doen. Deze supercar heeft voor 2016 een kleine update gehad, waardoor de 2,5 liter viercilinder nu een fijne 309 pk aflevert. De welbekende sprint vanuit doodse stilstand tot een cruisewaardige 100 km/u neemt hierdoor slechts 2,8 seconden in beslag. Momenteel verlaten twee tot drie Mono's per week de fabriek, maar dat moet stijgen naar vier stuks. Mocht je nog een leuke baan zoeken, hou dan de Britse vacaturesites in de gaten, want het bedrijf wil groeien van de huidige 24 naar ongeveer 60 medewerkers.