Exclusiviteit Porsche blijft dalen

Waar de top van Ferrari in een diepe relatiecrisis schiet bij een discussie over een jaarafzet van meer dan 7.000 auto's, lachen ze bij Porsche de ballen uit hun broek met ruim 200.000 voertuigen per jaar. En dat aantal blijft stijgen.

De tijd dat je met een Porsche een bijzonder logo op je autosleutel had staan, is allang verleden tijd. Met een Ferrari ben je niet meer origineel bij het casino in Monaco, maar met een Porsche ben je al niet meer origineel bij de voetbalclub in schubkuttenveen. Dankzij massaproducten als de Panamera, Cayenne en Macan verlieten er vorig jaar liefst 225.121 Porsches de showroom. We kunnen wel stellen dat de exclusiviteit een beetje in het gedrang is en dat zal alleen maar erger worden. Porsche wil de sterke groei van de afgelopen jaren namelijk nog wel even doorzetten.

"We willen blijven groeien, maar het zal gestaag gaan en met de focus op waarde en lange termijn", zo legt Porsches verkoopbaas Detlev von Platen uit. "We verwachten dat de wereldwijde autoverkoop de komende vijf jaar met 2,5 procent zal groeien. Het premiumsegment zal sneller groeien dan de complete markt en de markt voor luxe SUV groeit zelfs nog sneller." Het mag duidelijk zijn, Porsche ziet zijn toekomst rooskleurig tegemoet.

Met de komst van de Cayenne en de Macan heeft Porsche zich lekker genesteld in het segment van de luxe SUV's en is momenteel alweer naar de volgende markt aan het kijken. Met de Mission E concept hebben de Duitsers laten zien dat ze hun zinnen hebben gezet op de markt van volledig elektrische auto's. Porsche investeert de komende jaren een miljard euro om de Mission E voor 2020 in productie te nemen in Stuttgart. "We willen niet zomaar een elektrische auto bouwen. De Mission E staat voor een compleet nieuw tijdperk voor sportauto's", zo prijst Von Platen het nieuwe project aan. Het aanboren van deze markt moet Porsche nog verder laten groeien, waarmee de exclusiviteit van het merk verder zal dalen. De verkoopbaas ziet dit uiteraard anders. "Exclusiviteit wordt niet alleen gemeten in verkoopcijfers, maar ook door de beleving van de koper."  Dat kan misschien waar zijn, maar daarmee heb je nog geen unieke auto in schubkuttenveen.